Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полк. Любен Лозанов: Преговорите със САЩ за Ф-16 са обречени на успех

Самолет Ф16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство. Тя е съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на икономиката.

"Става дума за търговска сделка и пресечната точка с нашите възможности ще е при цена от около 2,5 млрд. лева". Това заяви пред БНР о.р.полк. Любен Лозанов, който дълги години отговаря за безопасността на полетите в Щаба на Военновъздушните сили.

Той обясни, че при такива военни програми правителството на САЩ работи с директно плащане наведнъж и предположи, че вероятно Щатите ще предложат на българската страна да вземе банков заем, за да плати цялата сума, а след това да плаща съответните вноски на банката.

Според него преговорите са "обречени на успех, въпреки че е възможно да се удължат леко". Той изрази очакване за компромиси най-вече от страна на България.

"Според мен вече текат предварителни разговори през посолството на САЩ в България. По всяка вероятност ще купим самолети Ф-16, които леко ще бъдат осакатени от гледна точка на въоръжение и възможности и може би на по-висока цена", коментира о.р.полк. Лозанов в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

"В нашата армия има няколко вертолета, които почти не летят, и три транспортни самолета. Друго въоръжение не е внесено. Бойна техника и бойни платформи нямаме. Радарите едва смогват да дадат картина на въздушната обстановка. Този дълъг период на пренебрегване на армията като елемент на националната ни сигурност и разчитане на атлантическата солидарност и това, че като сме в НАТО, ще важи Член 5, доведе до този тъжен резултат. Сега, когато вече го осъзнаваме, ни е трудно да приемем факта, че ние сме със старото си въоръжение от Варшавския договор", добави още той.

Цялото интервю на Диана Дончева с о.р.полк. Любен Лозанов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна