Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правенето на добро не е саможертва, доброволчеството е начин на живот

Като повечето добри дела с дълга история и тази започва случайно. Група приятели, водени от идеята да сторят добро за непознат,  създават най-голямата у нас платформа за добри дела Time Heroes. От 2012 година досега героите на нашето време са подкрепили 1816 мисии на 206 места из страната. Към добрината им са се присъединили 55683 герои.

Един от основните проблеми на доброволчеството е, че обикновено няма ясна представа какво се иска от доброволеца и какво може самият той да очаква от задачата. Като това се изясни предварително, вече има гаранция, че отзовалите се са готови да свършат точно работата. Така и организаторите са щастливи, и доброволците.

Доброволчеството е лична кауза, но и ценен опит. За да стане човек доброволец е необходима голяма доза загриженост към другия, искреност и непринудена съпричастност. Оказва се, у нас хора с подобно светоусещане има. Просто трябва да бъдат организирани. Да помогнеш, да направиш добро, да правиш добро означава да оставиш частица от себе си в света. Това е призвание за човека, който може да направи своя избор. Благовеста Николова е направила своя. Тя се отказва от корпоративния свят, за да влезе в този на добротворчеството...

Благовеста вече достойно носи приза "добротворец". Няма как да попаднеш в света на нуждаещия се и да останеш безразличен към него. Всички се раждаме добри. Предразсъдъците и догмите ни променят и пускат коравосърдечието в живота ни. И доброволците идват. Защото доброто води и още след себе си.

Най-ценният ресурс на един човек е времето. Когато някой отделя от своето и го подарява на друг, това автоматично го прави герой. Герой, който прави света по-поносим. Герой е и Благовеста, защото осъзнава тази идея и я разпространява. Правенето на добро не е саможертва. А доброволчеството не е еднократен акт, то е начин на живот. Може да го разбере само този, който го е опитал.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени