Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Любомир Николов: Хуморът като жанр дава свобода

Снимка: Сиела

Сборникът с разкази „Фламинго за обяд“ е най-новата книга на писателя Любомир Николов – автор на „Въжеиграчът Карой“, „Очи на сляп, език на болен“, „Натюрморт с мъже“, които са били номинирани за наградата „Хеликон“. Пред БНР писателят коментира, че обича хумора, защото той като жанр дава свобода.

„Истината е, че не аз избрах заглавието на книгата, а Христо Блажев от издателство „Сиела“. Имах един разказ, който се казваше „Фламингоядците“, но може би звучеше по-тромаво и решихме да е „Фламинго за обяд“. Корицата ме развесели още повече, тя е подходяща“, каза Любомир Николов в предаването „Хоризонт за вас“.

„Ниските струни горе-долу при всеки един народ са едни и същи, но българинът си има свои особености. Забелязвам примерно, че не се радваме на общото благо и ако примерно даден град има някаква инфраструктура, която би била от полза за хората, тя доста бързо се разрушава, защото хората си ценят своето и собственото, а общото. И не разбират, че един красив град е една добра придобивка“, каза писателят.

Хуморът е този, който всичко е една договорка. Това, което смятаме за хубаво, в едни общества не е, в други е смехотворно, а в трети се приема страшно сериозно. Хуморът вади човек от прангите на фалшивия здрав разум, защото има един друг разум, който е над личните ценности, над личните дребнави истории и хуморът лекува човека в това отношение, отбелязва още Любомир Николов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна