Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Буркина Фасо убиха християни, в Шри Ланка замерят джамии с камъни

архив
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестима души, сред които и свещеник, бяха убити след нападение по време на християнска литургия в Буркина Фасо. Нападението срещу църква в град Дабло е трето подобно за 5 седмици в африканската страна, където действат клонове на Ал-Кайда и Ислямска държава, както и местни джихадистки групировки. 
Кметът на града Усмане Зонго заяви пред Франс прес, че в нападението са учасдтвали между 20 и 30 души, които впоследствие изгорили църквата.  Впоследствие са опожорани и други сгради, а здравна клиника е била разграбена.
Същевременно камъни полетяха по джамии и магазини, чийто собственици са мюсюлмани, в град Чилав, Шри Ланка. Заради инцидентите в града е въведен комендантски час, който ще е в сила до утре сутрин. 
До проблемите се стигнало след като публикация на местен мюсюлманин във Фейсбук била приета като заплаха и той бил пребит от разгневена тълпа. Впоследствие се стигнало и до атаките срещу сгради. Чилав има предимно християнско население. 
Преди три седмици в Шри Ланка ислямистки атентатори се взривиха в четири хотела и три църкви, при което загинаха над 250 души. Оттогава има десетки оплаквания от мюсюлмани в страната, които са тормозени или получават заплахи.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна