Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разминаванията между работещите в Детската болница в столицата и НЗОК са по технически причини

Медиците от Педиатричната болница няколко пъти протестираха срещу липсата на достатъчно пари по клиничните пътеки и с искане за по-високи заплати и промяна на статута.
Снимка: архив

Разминаванията между работещите в Детската болница в столицата и Здравната каса се дължат на липса на диалог и по технически причини, съобщава в писмо до медиите Пенка Георгиева от името на няколко пациентски организации след среща на заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева с екипа на болницата. За лимитите Начева обясни, че болницата може да получава автоматично допълнително финансиране авансово при нужда. 

По инициатива на зам.-министър г-жа Жени Начева тази сутрин се състоя среща в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ относно лимитите на финансовите средства и клиничните пътеки за децата. На срещата участваха IT специалист от Педиатричната болница, ангажиран с отчетите на клиничните пътеки, ръководството на лечебното заведение, служители на НЗОК и СЗОК, представител на Пациентски организации „Заедно с теб“.

Срещата започна с напрежение, но в процеса на дискусията се установи, че разминаванията са технически и от липсата на диалог. Реални проблеми относно лимитите няма.

Зам.-министър Жени Начева заяви, че по решение на Надзорния съвет на НЗОК лимити на леглата на клиниките вече няма и децата се приемат по общ код, което позволява при запълнено отделение дете със същото заболяване да бъде приемано в съседно. Служителите на НЗОК и СЗОК потвърдиха този регламент.

IT специалистът и ръководството на болницата също се увериха, че няма ограничаване на леглата по заболявания.

Относно лимитите на отпусканите средства, г-жа Жени Начева обясни, че болницата може да получава автоматично допълнитено финансиране авансово при нужда. От НЗОК беше заявено, че болницата за първото тримесечие дори има икономии, които има право да компенсира и усвои до септември.

Бяха обсъдени и малки технически казуси и затруднения по отделни случаи, които се оказа, че се преодоляват успешно. Срещата приключи удовлетворително за всички участници, което показа, че диалогичността на зам.-министър Жени Начева доказа, че това е начинът на работа. 

Медиците от Педиатричната болница няколко пъти протестираха срещу липсата на достатъчно пари по клиничните пътеки и с искане за по-високи заплати и промяна на статута.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!