Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Euronext получи разрешение от норвежкото правителство да закупи Oslo Bors

Европейският борсов оператор Euronext заяви в понеделник, че е получил разрешение от норвежкото министерство на финансите да купи до 100% от борсата в Осло (Oslo Bors), съобщава Ройтерс. По този начин Euronext е все по-близо да надвие американската борса Nasdaq, която също желае да придобие норвежката борса.

"Euronext приветства одобрението на норвежкото финансово министерство за придобиване на до 100% от капитала на Oslo Børs VPS и очаква с нетърпение да приключи следващите стъпки за приключване на сделката до края на юни", заяви главният изпълнителен директор на европейския борсов оператор Стефан Бужна.

От декември насам Euronext и Nasdaq участваха в битката за наддаване за придобиване на контрола на норвежката борса, която е един от последните независими оператори на фондовия пазар в Европа.

И двете компании предложиха цена от 158 норвежки крони на акция за Oslo Børs, оценявайки борсовия оператор на около 6,8 млрд. норвежки крони (около 779 млн. долара), но мнението на норвежкото правителство е от решаващо значение.

"Euronext с нетърпение очаква да подкрепи норвежката финансова и бизнес общност, да работи конструктивно с всички ключови участници и заинтересовани страни, за да преследва бъдещия успех на Oslo Børs VPS", допълни Бужна.

Междувременно големият американски борсов оператор Nasdaq изрази разочарованието си от решението на норвежкото правителство и заяви, че ще прецени възможностите си по отношение на по-нататъшното желание за придобиване на Oslo Børs VPS.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!