Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два саудитски петролни танкера бяха атакувани близо до Ормузкия пролив

След новината петролните фючърси поскъпват с над 2,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два саудитски петролни танкери претърпяха значителни щети след мистериозни "саботажни атаки" през уикенда близо до Ормузкия пролив, заяви енергийният министър на кралството на фона на засилващото се военно напрежение в Персийския залив, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Саудитските танкери бяха атакувани в ранните сутрешни часове на неделния ден край източния бряг на Обединените арабски емирства, докато те се готвеха да навлязат в Персийския залив, посочи в понеделник енергийният министър Халид ал-Фалих. Двата танкера трябваше да доставят петрол на потребители от САЩ на саудитската компания Aramco.

Атаката не е предизвикала разлив на петрол, отбеляза ал-Фалих пред официалната Саудитска агенция по печата, но допълни, че нападението е довело до "значителни щети върху структурите на двата кораба". Самият той определи инцидента като саботаж, но не даде подробности за атаките.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави определи като "ужасен" инцидентът със саудитските танкери и призова за разследване на случая, според информационна агенция ISNA.

Новината за атакуваните два танкера на Саудитска Арабия провокира рязко поскъпване на петрола с около 2,5% в рамките на днешната търговия.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юли се повишават с 2,6% към 72,50 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни - с 2,5% към 63,18 долара за барел. Това са най-високите цени на петролните фючърси от 2-ри май насам.

"Уолстрийт джърнъл" напомня, че през миналата седмица САЩ заявиха, че изпращат в Персийския залив самолетоносач, бомбардировачи и противоракетни комплекси, за да се противопоставят на нарастваща заплаха от страна на Иран, според твърдения на администрацията на президента Доналд Тръмп. Това става, след като Вашингтон затегна икономическите санкции спрямо Иран, за да принуди Техеран да се откаже от регионалното влияние, да намали военната си активност и да спре да заплашва Израел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени