Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Порожанов подаде оставка, Борисов я прие

| обновено на 14.05.19 в 09:51
Снимка: БТА

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба. 

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. 

"Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно", заяви министър Порожанов. "В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора – Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент", си казва в съобщение на Министерството на земеделието и храните.

Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси. Министър Порожанов изказва своята благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации. 

Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Голяма част от земеделците коментират оставката лаконично, но категорично:

"Тази оставка се очакваше много отдавна. Беше въпрос на време да си я подаде. Това, че ние не сме излизали на пътя на протести и не сме искали оставка, просто вече решихме да ги оставим сами да се давят", казва животновъдът Танчо Колев. 

Румен Порожанов започва стремителната си кариера във финансовото министерство от началник отдел – стига до служебното министерско кресло в кабинета на Георги Близнашки. Между 1993 г и 2014 г. Порожанов има знакови длъжности не само в публичния сектор. Председател е и на Борда на директорите на "Арсенал"-Казанлък, на УС на "Булгартабак холдинг", председател на Борда на директорите на проектна компания "Нефтопровод Бургас-Александрупулис" и председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Някои от тези постове дават основание неговото пребиваване във властта да бъде неофициално свързвано с ДПС. Два пъти заема поста и на директор на Фонд "Земеделие" - разплащателната агенция, която разпределя милиардите европари за земеделие. Точно като директор на Фонда беше пребит пред жилището си през 2011 г. Въпреки че неколкократно земеделци са поставяли въпроса за оставката на Румен Порожанов, министърът на земеделието си тръгва не заради земеделски проблем. Скандалът около злоупотребите с европари за къщите и около имуществената декларация на Порожанов доведоха до освобождаването му от поста.

Само преди седмица премиерът Бойко Борисов каза, че Порожанов се справя добре с работата си, но има готовност да го махне и при най-малката нередност. Днес Борисов посочи като катализатор на оставката зам.-директора на Фонда Иванка Мизова, която все още е на поста си, въпреки че беше отстранена заради къща за гости. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна