Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възкръсващото цвете

БНР Новини
Родопски силивряк
Снимка: bg.wikipedia.org / Peterdx

До момента на планетата ни са познати около 300 хиляди растителни вида. Сред най-интересните от тях e балканският ендемит, известен у нас като Родопски силивряк и Орфеево цвете.

Преживяло ли е наистина това забележително растение в състояние на анабиоза последния ледников период на планетата ни, както твърдят някои изследователи? Възможно ли е да се прихваща в почвата при определени условия дори без семена – само от хербарий? До какви нови изводи стигнаха българските учени, които изследват от години неговите лечебни свойства? 

Отговорите търсим заедно с проф. Катя Георгиева от Института по физиология на растенията и генетика при БАН.

А какви изненади за нашето здраве предлагат като източници на изключително ценни етерични масла и антиоксиданти растенията исоп и бял гръцки риган от семейство Устоцветни и защо те могат да бъдат особено успешно култивирани ин витро коментира проф. Ира Станчева от същия институт.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от