Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията продължава да притеснява европейците, сочи проучване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напливът на мигранти към Италия е почти нулев, новите молби за убежище в ЕС са намалели повече от двойно за три години, а в края на 2018 г. приемните центрове в Унгария са приютявали едва трима бежанци.

Привидно европейската мигрантска криза изглежда е приключила, но шоковите вълни от нея резонират на Стария континент, а националистите се възползват от тях преди евроизборите в края на месеца, коментира Ройтерс.

„Най-важното нещо е да бъдат избрани лидери, които са против миграцията, така че Европа да бъде в позиция да се защити“, каза унгарският премиер Виктор Орбан в кулоарите на неформална среща на върха на ЕС в Сибиу миналата седмица.

Мнозина обвиняват крайнодесни и популистки партии, че преувеличават проблема, но въпросът още резонира -  публикувано вчера проучване на „ЮГов“ показа, че имиграцията все още е най-голямото притеснение за гласоподавателите, следвана от промените в климата.

Анкетата в 8 страни от ЕС показа, че едва 3% от допитаните смята, че „всичко е наред“ на миграционния фронт. Само 14 на сто вярват, че ЕС е свършил добра работа с реакцията си на извънредната ситуация.

Традиционните партии винят популистите, че си играят с емоциите на хората и че не са заинтересовани от всеобхватно решение на бежанския въпрос, което може да наложи квоти за преразпределение на мигранти в ЕС, както и по-доброто им интегриране в европейското общество.

„Опасността, която виждам, е, че има политици в Европа, които имат повод да държат този проблем жив“, каза пред Ройтерс баварският политик Манфред Вебер, който е водещ кандидат на консервативната Европейска народна партия за шеф на ЕК. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна