Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева е новият министър на земеделието

| обновено на 15.05.19 в 15:53
Десислава Танева от ГЕРБ е новият министър на земеделието
Снимка: БГНЕС


Десислава Танева от ГЕРБ е новият министър на земеделието, храните и горите. Парламентът подкрепи кандидатурата ѝ и освободи от поста Румен Порожанов. Танева поема земеделския ресор със заявката за решаване на ежедневните проблеми на земеделците и за отстраняването на Иванка Мизова от Държавен фонд "Земеделие". 

Със 121 гласа "за" и пет гласа "против", дошли от редиците на ДПС, Десислава Танева беше избрана за земеделски министър на мястото на  Румен Порожанов, който подаде оставка заради скандала с къщите за гости. Решението за персоналните промени в кабинета заедно с мотивите за избора на Танева бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев: "В годините госпожа Танева се е утвърдила като експерт в областта на земеделието".

Танева положи клетва пред парламента и българското общество. С признанието, че поема най тежкото ведомство, новият земеделски министър пое ангажимента за решаване на проблемите на земеделците: "Те не са малко. Важното е всички решения да се вземат в режим на диалог".

Новият земеделски министър обяви, че ще работи за подобряване на имиджа на ведомството, като отговори, че заместник-директорът на ДФ "Земеделие" Иванка Мизова, чийто телефон изникна като контакт на къща за гости, няма да е част от политическият ѝ екип. Танева заяви, че няма да се изненада, ако името ѝ бъде замесено в "Апартаментгейт": "Декларирано е, знае се къде живея, какво съм придобила". Как, ние сме в пика на предизборната кампания. Абсолютно всичко очаквам".

Новият земеделски министър е икономист, юрист. В партия ГЕРБ е от самото основаване. Тя е народен представител в последните три мандата на парламента. Във втория кабинет на Борисов е земеделски министър, а досега бе председател на парламентарната комисия по земеделието и храните. Все още няма официално решение кой ще поеме поста ѝ в комисията.

В Министерство на земеделието има много проблеми, част от тях са "репутационни" и с това ще се бори новият министър Десислава Танева. Тя обяви, че има свои виждания за развитието на сектора и ще работи за решаването на проблемите. Предстоят и промени в политическия екип, каза Танева: “Има репутационни проблеми и с тях трябва да се справим и решаваме, като, разбира се, първите действия трябва да са ежедневните проблеми на земеделците, те не са малки. Вероятно ще има промени в политическия екип, това са нормални неща. Важното е всички решения да се вземат в режим на диалог“.

Една от първите задачи на Десислава Танева като земеделски министър е да удължи срока на кампанията за директни плащания. Кампанията изтича днес, но преди два дни от агроведомството съобщиха, че имат готовност за удължаването. A, тъй като все още се очаква подаването на над 20 хиляди заявления за субсидии. Два дни преди крайния срок бяха подадени 93 100 заявления за субсидии с обща очертана площ около 36 милиона декара. Практиката от предишни години сочи, че се подават около 110 хиляди заявления за субсидии. Макар от агроведомството да отричат проблеми, фермерите недоволстват, че на много места в страната е имало закъснения и проблеми с подаването, очертаването и приключването на заявленията. Очаква се днес да бъде публикуван регламент на ЕС, който ще разреши удължаване. И ако това се случи, земеделците ще разполагат с време до 23 май да подадат заявленията си.

С избора на Танева Румен Порожанов окончателно остана извън изпълнителната власт. От коалиционния партньор "Обединени патриоти" обаче не видяха повод за притеснение. Искрен Веселинов посочи:

"Ние сме дълбоко разочаровани от тази оставка".

Валери Симеонов дори разкри, че лично поискал от Борисов Порожанов да бъди освободен:

"Но не смятам, че това трябваше да бъде оповестявано публично".

От ДПС, които гласуваха против решението за персоналните промени, заявиха, че с акта си всъщност са демонстрирали несъгласие с настоящото коалиционно управление.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!