Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Шевкенов е новият артистичен директор на Фестивала на камерната музика в Пловдив

Етнографският музей в Пловдив
Снимка: ethnograph.info

Пловдивският Международен фестивал на камерната музика присъства в българския културен календар вече 55 години без прекъсване. Поредното издание ще се проведе между 7 и 22 юни и ще привлече в града под тепетата изявени музиканти от различни страни като Иля Коновалов, Тибор Ковач, Магда Амара-Владар, Александър Каймбахер, Симон Ибаньес Хинес, Бюлент Евджил, клавирното дуо „Лютославски”. Ще се представят и уважавани пловдивчани - сред тях цигуларят Мичо Димитров, пианистът Милен Киров, който живее в САЩ, младежкото трио "Пълдин" и др. Концертите по традиция ще бъдат в Етнографския музей в Стария Пловдив.


За артистичен директор на утвърдения форум е привлечен Евгений Шевкенов - пловдивчанин с успешна кариера в чужбина. Цигуларят живее и работи във Виена, участва в концерти като солист и камерен изпълнител, преподава и дирижира, често е канен за член на жури в международни конкурси. В Международния фестивал на камерната музика е участвал и той, и неговите родители преди години - свързан е с форума емоционално.

Евгений Шевкенов признава, че освен чест, подобна покана е и голяма отговорност. "Моята роля може да се види и в програмата тази година - един арт-директор би трябвало на първо място да се грижи за съдържанието на фестивала. Точно тези контакти от моя творчески път, дори и от студентските ми години във Виена, могат по един много добър начин да бъдат използвани, за да се състави една програма, която да бъде наистина международно елитарна. Но и същевременно ние сме обърнали внимание на хората, които са от Пловдив и от България, естествено." - каза новият артистичен директор и добави: "На моята възраст  в момента имам много ясно виждане какво би трябвало да представлява този фестивал. Има тенденции - и те са световни, но в България са определено много силни, на една "андрерийовщина" го наричам - една сензационност, една повърхностност, едно принизяване на изкуството до масите, което винаги предизвиква у мен асоциация с първомайска манифестация на черно-бял телевизор. Според мен това е грешен подход. Единственият начин изкуството да остане изкуство е ние да се въздигнем към него."

Подробна програма на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив можете да видите в сайта му, а цялото интервю с Евгений Шевкенов за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!