Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов поиска икономическа ревизия на целия преход

Георги Първанов
Снимка: БГНЕС

"Има откровена кражба на история, а най-тревожното е, че нашите съседи поставят в основата на националната си идентичност точно Илинденско-Преображенското въстание". Това каза пред БНР президентът на България в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов.

„Мотивира ме фактът, че българската позиция изостава от динамиката на дипломатическите отношения на Балканите. Имаме един не лош договор, подписан преди 2-3 години, но той се оказа морално остарял. Все по-често се говори за изграждането на Македонската държава на основата на Илинденско-Преображенското въстание, което си е кражба на българска история. Тези неща няма да се решат в специалната комисия, тъй като тя няма мандат за такива решения – категорични и безусловни. Трябва да има нов договор или анекс към сегашния“, коментира той в интервю за предаването „12+3“ по програма "Хоризонт".

Според него ако това не бъде направено, претенциите към нас ще се увеличават.

Първанов коментира и ситуацията с лавинообразно растящите корупционни скандали, последвалите оставки в изпълнителната власт и оповестеното в публичното пространство имотно състояние на политическия елит. Според президента далеч по-важно от това е да се направи икономическа ревизия на целия преход:

„Нека да се създаде една комисия, като тази за досиетата, която проучи всички документи, да ги обяви публично и оттам нататък има думата съдебната власт“.

„Българската политика е в криза. Няма политически дебат. Има безкрайни разправии, препирни, които не зареждат обществото с нови идеи, а по скоро ги мотивират негативно“, коментира Първанов. За оставките в правителството, той каза: „Видя се, че изпълнителната власт има много къса резервна скамейка“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!