Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг: Тръмп планира да отложи решението за автомобилните мита с до шест месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп планира да отложи решението за въвеждане на високи мита върху вноса на автомобили в САЩ, съобщи агенция Блумбърг, цитирайки неназовани официални представители на Белия дом.

Крайният срок за определяне на тарифите за вноса на автомобили е 18-и май, но съветниците на Тръмп в Белия дом са обсъдили вчера възможността за отлагането на това важно решение с до шест месеца, съобщи репортер на Блумбърг в Туитър.

През миналата седмица представители на администрацията на САЩ посочиха пред агенция Ройтерс, че Тръмп вероятно ще отложи налагането на автомобилни мита.

Важно е да се отбележи, че Белият дом е изправен пред краен срок на 18-ти май (тази събота), за да реши дали да наложи високи мита върху вноса на автомобили и на авточасти. По закон американската администрация има още 180 дни, за да вземе решение, докато преговаря с търговските си партньори. Доналд Тръмп гледа на подобни тарифи като начин да засили влиянието си върху търговски партньори като Европейския съюз и Япония по време на търговските преговори с тях.

Информацията на Блумбърг е позитивна за капиталовите пазари, но в същото време отлагането на този важен въпрос е сигнал, че САЩ се опасяват от продължителна търговска битка с Китай.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна