Eмисия новини
от часа

Красимир Богданов: Не бива да правим политиците богоизбрани

Красимир Богданов
Снимка: Жоро Александров

В последните години в политическото говорене на българските политици настъпи сериозна девалвация – не само по време на тази предизборна кампания, но въобще, каза пред БНР депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той коментира исканите от ВМРО по-строги наказания за обида и клевета в Наказателния кодекс. Предложението, което беше представено вчера, предвижда затвор до 4 години плюс глоби за хули, клевета, разпространяване на фалшиви новини по адрес на политически опонент.

„Повечето лидери на партии или депутати използват абсолютно непроверени, фалшиви новини и съобщават или създават самите те такива, с цел да охулят политическия опонент и това създава и у хората едно абсолютно нереалистично отношение спрямо политиците в България. Ние смятаме, че на това нещо трябва да се сложи край“, каза Богданов.

В отговор на въпроса дали биха подкрепили радикалната стъпка за отпадане на функционалния имунитет на депутатите и другите висши служители, които са пазени от него, и едва след това да се мисли за криминализиране на това говорене, той каза:

„Иска ни се по обратния ред, първо, искаме да въведем такава наказателна мярка в Наказателния кодекс, а след това ще видим как ще проработи тя и може да предприемем и други действия, които да създадат реални възможности да бъде прилагана тази мярка“, каза той.

„Но това, което нас ни тревожи, е че не може отговорни фактори в държавата – било лидери на партии, било депутати, министри, евродепутати и т.н. – да говорят кой каквото иска, без то да има никаква връзка с истината, да цели да оклевети опонента и да урони авторитета му, доброто му име. Това, което ние предлагаме, не касае само обиди срещу политическия противник, то касае въобще поведението на депутатите и по отношение на другите граждани, по отношение на трети лица, които биват замесени в такива скандали и оклеветявани. Всеки едни политик трябва да носи отговорност за думите си“.

Според него тази специална законова регламентация се налага, защото:

„Ние отдавна сме подели една битка срещу фалшивите новини и неотдавна организирахме кръгла маса по този повод. И подготвяме законодателни промени, естествено търсим консолидация около тези текстове и смятаме, че когато се въвеждат такива по-строги регламентиращи мерки, които засягат електронни сайтове, медии и т.н., ние не бива да правим политиците богоизбрани и те да са нещо различно от всички останали български граждани, медии, или други източници на информация. Затова и предлагаме тези промени, които да бъдат с мерки, които са по-строги за политиците, отколкото за останалите представители,  да речем, на медиите и другите български граждани“.

Интервюто на Силвия Великова с Красимир Богданов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от