Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Липсата на иновации е "ахилесовата пета" на китайската икономика

Си Цзинпин, президент на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Липсата на иновации е "ахилесовата пета" на Китай, предупреди президентът на страна Си Цзинпин в статия, публикувана в четвъртък във водеща държавна медия, като в същото време той се оплака, че китайската икономика е голяма, но все още не е силна.

Коментарите на Си Цзинпин бяха направени в последния брой на влиятелното двумесечно теоретично списание "Цю Шъ" (Qiu Shi) на управляващата комунистическа партия. Агенция Ройтерс напомня, че китайският президент изнесе подобна реч през януари 2016-а година.

Статията беше публикувана отново в момент, когато икономиката на Китай е изправена пред подновена ескалация на напрежение в продължителна търговска война със САЩ.

"Макар че нашата икономика се издигна до второто място в света, тя е голяма, но не е силна, а нестабилността ѝ е доста видима", посочи Си. "Това се изразява главно в липсата на сила в иновационната способност, която е и "ахилесовата пета" на нашата икономика".

Той добави, че технологичната способност на Китай е все още в долния край на световната верига на добавената стойност, а "резервите" на страната за наука и технологии са далеч от достатъчното.

Си Цзинпин многократно обеща да отвори китайската икономика, за да позволи на пазарите да играят "решаваща" роля в нея, но също така призова за по-силни и по-големи държавни фирми.

Ройтерс посочва, че липсата на пазарен достъп за чуждестранните фирми е една от причините за настоящия търговски спор на САЩ с Китай, като и на оплакванията от страна на Европейския съюз, който е най-големият търговски партньор на Пекин.

Преиздаването на речта на Си Цзинпин идва в момент, когато администрацията на американския президент Доналд Тръмп нанесе удари по компанията "Хуавей" чрез въвеждането на тежки санкции, забранявайки на китайския гигант да купува компоненти и технологии от американски фирми без предварително одобрение от страна на правителството на САЩ.

Доналд Тръмп също така подписа изпълнителна заповед, с която обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи. С този указ се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват опасност за сигурността на страната. Това решение е смятано за част от по-широките усилия да се забрани достъпа на китайския технологичен гигант "Хуавей".

Статията на Си Цзинпин в четвъртък беше широко тиражирана от другите държавни медии в Китай, най-вероятно по заповед на Министерството на пропагандата, за да се гарантира максимално въздействие и читателска аудитория.

В обяснителна бележка, придружаваща повторното отпечатване на речта, изданието "Ци Шъ" се позовава директно на търговската война със САЩ, която доведе до взаимно повишаване на вносните мита.

"Цялата комунистическа партия трябва да бъде готова да положи по-енергични и по-твърди усилия и да проведе голяма борба", се посочва в двумесечното държавно издание.

"Китайската икономика е изпълнена със сила и устойчивост. Дългосрочната положителна тенденция не се е променила и няма да се промени. Със сигурност ще бъдем в състояние да се справим с различни рискове и предизвикателства, включително китайско-американските икономически и търговски търкания", заключва китайският официоз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна