Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок музикант създаде партия преди парламентарните избори в Украйна

Святослав Вакарчук
Снимка: Фейсбук

Фронтментът на украинска рок банда Святослав Вакарчук обяви днес създаването на политическа партия преди парламентарните избори в страната, насрочени за 27 октомври, тъй като на обществото му било омръзнало от корупцията и искало нови лица в политиката, предаде Ройтерс.

Подкупи, влошаващ се стандарт на живот и доминиране на стари политически сили намалиха доверието в правителството до едва 9%, най-ниското ниво в света, показа проучване на „Галъп“ през март.

Парламентарните избори идват шест месеца след президентския вот, в който политическият новак и комик Володимир Зеленски разгроми настоящия държавен глава Петро Порошенко.

В последната анкета води партията на Зеленски „Слуга на народа“ с 25,9 на сто. Втора е „Опозиционна платформа - За живота“ (15,7%), а трети е Блокът на Петро Порошенко с 13,9%, следван от „Отечество“ на бившата премиерка Юлия Тимошенко – 12,1%.

Според допитването 5-процентовата бариера ще преминат и „Гражданска позиция“ на бившия министър на отбраната Анатолий Гриценко и „Сила и чест“ на Игор Смешко, експредседател на Службата за сигурност на Украйна.  

Вакарчук (44 г.) бе сочен за потенциален участник в президентските избори, но два месеца преди тях се отказа от участие в надпреварата, тъй като иска реални промени в страната.

„Ние, партия „Глас“, отиваме в парламента, за да разрушим старта политика и да създадем нова, която ще ни донесе реални промени“, каза Вакарчук, който е вокалист на групата „Океана на Елза“ от Лвов.

През декември 2013 г. бандата бе участник в протестите на евромайдана срещу проруския президент Виктор Янукович. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна