Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Белоградчик: Фалшива новина е, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура

| обновено на 16.05.19 в 17:49
Снимка: БГНЕС

Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България е фалшива. Това заяви за "Хоризонт" кметът на Белоградчик Борис Николов. Той беше категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщения в медии, че върху рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма. Снимка на надписи до праисторическите рисунки в пещерата, предизвика проверки на институциите.

Доц. Стефан Александров, ръководител на проект за създаване на 3D модел на рисунките, заяви:

"Тези снимки са направени веднага след входа на галерията с рисунките, преди така наречената "Ловна сцена", която е една от най-известните, може би на пет, шест метра от нея, така че самата ловна сцена и тези рисунки не са засегнати, което, разбира се, в никакъв случай не омаловажава тази вандалщина, която са я направили най-вероятно млади момчета, защото се нарушава целостта на паметник на културата".

„Драстични нарушения на „Ловната сцена“ няма, личат си някакви драскотини, но подобни нарушения има почти в цялата пещера. Самата „Ловна сцена“ е абсолютно запазена“, каза пред БНР Ивайло Крумов, директор на Историческия музей в Белоградчик. Той изрази надежда, че ще бъдат взети по-сериозни мерки за охрана, тъй като в пещерата няма физическа охрана, няма и видеокамери:

"Би трябвало да се предвиди видеонаблюдение, за да може да се засичат подобни нарушения. Миналата година стартира проект, който предвижда консервация и реставрация, вероятно заличаване на съвременни нарушения и графити, с идеята да се представят скалните рисунки като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО", допълни Крумов.

Досега в пещерата не се е налагало да има охрана, каза кметът на Белоградчик Борис Николов. Според него някои от пораженията са от 90-те години, когато обектът не е бил добре стопанисван.

Емил Цанков, бивш кмет на община Белоградчик и настоящ общински съветник, ще настоява за свикването на извънредно заседание на Общинския съвет, на което да се приеме декларация до Министерството на културата за назначаване на проверка, която да установи чие дело е надписът до Ловната сцена, който е заличен и кой го е заличил.


Подробности по тази тема очаквайте утре в предаването "Хоризонт до обед" след 10,30 ч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна