Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран търси подкрепа от Япония срещу натиска на САЩ

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф (вляво) и японският му колега Таро Коно в резиденцията на японския премиер в Токио.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран продължава да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение от 2015 г. въпреки оттеглянето на САЩ от него, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в Токио. По думите му налагането на все повече санкции на Иран от американска страна е „неприемливо“.

Техеран проявява максимална сдържаност предвид оттеглянето на САЩ от ядрената сделка, коментира първият дипломат на Иран.

„Вярваме, че ескалацията на напрежението не е в интерес на никого, но Иран няма да бъде страната, която да започне тази ескалация. Но със сигурност ще се защитим и ще отговорим на каквато и да е заплаха за националната ни сигурност“, каза той.

Според иранския външен министър ултиматумът на ислямската република, че ако до 60 дни световните сили не договорят нови условия за ядреното споразумение, страната ще започне да обогатява уран, е право на отговор.

„Ядрената сделка не може да бъде прилагана само от Иран, а от всички страни. Ако международната общност печели от тази историческа сделка, трябва да е подготвена да инвестира в нея и да попречи на САЩ да разпространява беззаконие“, заяви иранският дипломат №1 преди разговорите с японския си колега Таро Коно.

Той от своя страна изрази загриженост от ситуацията в Близкия Изток.

„Сериозно сме обезпокоени от ситуацията в Близкия Изток. Ще направя всичко възможно, за да намаля напрежението и ще се опитам да дам решение на спорните въпроси“, каза Таро Коно.

Зариф се срещна и с японския премиер Шиндзо Абе, който изяви желание за развиване на връзките с Иран: „Япония и Иран винаги са имали приятелски връзки и бих искал това да продължи и да укрепим тези отношения“.

Междувременно, агенция Ройтерс съобщи, че в нарушение на американските санкции 130 000 тона иранско гориво са складирани в китайския град Чжоушан. От транспортната компания отрекоха твърденията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна