Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Дефицитът в НЕК е свит до минимално възможното

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

"Вземат се мерки и дефицитът в НЕК е свит до минимално", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова:

"Това, което трябва да се случи от тук нататък, е да се върви към пълната либерализация на електроенергийния пазар, а освен това, да бъдат изведени всички производители на електрическа енергия на свободния пазар. Трябва да бъдат предприети и мерки по отношение на тарифния дефицит“.

Петкова допълни, че все още няма разрешение от страна на Европейската комисия за увеличение на капитала на ТЕЦ " Марица-изток 2", което ще позволи да се покрият загубите на централата от високите цени на парниковите емисии.

"Увеличават се дълговете в енергетиката. Задълженията на Националната електрическа компания, на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и на "Топлофикация София" надхвърлят 5 милиарда лева. Това става ясно от финансовите резултати и ценовите заявки на дружествата", каза Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. По-големият проблем обаче е, че този дефицит продължава да нараства и има опасност да се стигне до раздържавяване на дружествата, посочи Иванов:

"Ако ние не предприемем адекватни стъпки да въведем пазарния модел, да изведем дружеството в състояние, в което да не трупа такива загуби, много е вероятно да се разделим с част от държавната собственост, която сега като общество се радваме на този лукс да я експлоатираме, както намерим за добре. Въпросът е да се намери балансът на социално поносима цена. Повишението на цената на електрическата енергия е трета стъпка, но не и първа стъпка, за да се върви към решаване на проблемите с дефицитите".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна