Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите недоволстват от новия Закон за хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

С новия Закон за хората с увреждания и квотите за наемането на лица с намалена трудоспособност държавата създава нови възможности за корупция. Това смятат работодателите месец след като в бюрата по труда започна приемът на уведомленията за необходимите им работници и служители със съответната квалификация и умения.

Бизнесът оспорва част от мерките в закона още с неговото приемане и все още не е готов да изпълнява предписанията изрядно.

Според нормативния документ фирмите с от 50 до 100 работници трябва да наемат поне един човек с увреждания, а тези с над 100 – поне 2% от персонала. Това касае 5500 фирми с наети над 1 милион души персонал. Според закона в тези фирми трябва да работят 20 000 души с увреждания, но в бюрата по труда има регистрирани 12 000.

Бизнесът и сега наема хора с намалена трудоспособност, посочи зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. По думите му, не винаги работодателите имат информация за дадено увреждане на човек от персонала, тъй като работниците се страхуват да не загубят позицията си.

В звуковия файл чуйте репортажа на Наталия Ганчовска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна