Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпадна се управляващата коалиция в украинския парламент

Разпадът на управляващата коалиция задейства 30-дневен срок за ново мнозинство във Върховната рада на Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата коалиция в парламента на Украйна се разпадна днес, като една от двете основни партии в нея обяви, че ще се опита да формира ново мнозинство, което да удовлетвори избрания за президент Володимир Зеленски, който обмисля свикване на предсрочни избори, предаде Ройтерс.

Решението на „Народен фронт“ да напусне коалицията подкрепяща сегашния президент Петро Порошенко задейства 30-месечен период на консултации за формиране на ново управляващо мнозинство. Това може да убеди Зеленски да не свиква предсрочни избори преди нормалната им дата през октомври.

Зеленски – комедиант, без политически опит досега, спечели президентските избори с голямо мнозинство миналия месец, но партията му не е представена в парламента. За него е целесъобразно да свика предсрочен вот, докато още популярността му е висока.

От възможността да работи с парламента зависи най-вече да отговори на очакванията на избирателите, както и прокарва реформи, необходими за продължаването на чуждестранната финансова помощ.

„Сегашната игра в парламента е още едно доказателство, че депутатите са безразлични към народа, който ги е избрал“, обяви пресслужбата на Зеленски, критикувайки хода на „Народен фронт“. „Ние искаме да ви подсетим, че страната се нуждае от промени и дълбоки реформи. Това иска украинският народ. А за прилагането им е необходим работещ парламент“, се посочва в съобщението.

Мнозинството в парламента досега бе доминираво от партията „Блока на Петро Порошенко“ и „Народен фронт“ от 2014 г., когато с улични протести бе свален проруския президент Виктор Янукович. В коалицията тогава влязоха „Самопомощ“, Радикалната партия и „Баткившчина“, които по-късно я напуснаха.

Обявявайки напускането на сегашната коалиция, лидерът на групата „Народен фронт“ Максим Бурбак посочи: „Трябва да се формира нова коалиция с нов дневен ред, точно затова заявяваме, че напускаме мнозинството“.

Партията на Зеленски „Слуга на народа“, кръстена на комедийния тв сериал, в който той играе президент, е на път да спечели следващите парламентарните избори, но малко няма да и стигне за мнозинство, сочи проучване от тази седмица.

Зеленски намекна, че може да насрочи предсрочни избори, когато обвини избирателната комисия, че преднамерено бави официалното обявяване на победата му на президентските избори. След това обаче той отказа да каже дали иска предсрочен вот, като посочи, че подобно нещо може да бъде обявено, едва след като встъпи в длъжност на 20 май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна