Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли чут гласът на малките европейски държави на вота за ЕП

Снимка: БГНЕС

В Литва няма да се стигне до предсрочни избори, въпреки че през юли премиерът Саулиус Сквернeлис ще подаде оставка. Това прогнозира в интервю за „Хоризонт” Томас Янелиунас от Института за международни отношения и политически науки във Вилнюс.

Съюзът на фермерите и зелените даде вот на доверие на премиера и на партийния лидер, с което потвърди, че през юли тази партия ще излъчи ново правителство.

Литовският премиер се кандидатира за президент, но остана едва трети при първия тур на изборите. Балотажът ще се проведе заедно с евровота на 26-и май.

Тогава ще бъде гласуването и в Естония, където отскоро управлява коалиционно правителство. В състава му са и националистите от консервативната партия ЕКРЕ, но естонците са крайно недоволни от това положение, коментира пред „Хоризонт” Йоко Алендер - кандидат за евродепутат от „Партията на реформите". Тя е най-голямата партия, но след парламентарните избори не успя да състави правителство. Според Алендер евровотът ще бъде тест за съдбата на новата управляваща коалиция.

Как протича кампанията за евроизборите в прибалтийските държави - можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна