Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Днес е денят на данъчна свобода, започваме да работим за себе си

Снимка: Ани Петрова

Днес е денят на данъчната свобода според изчисленията на икономистите от Института за пазарна икономика. Експертите твърдят, че ако до днес сме работили за правителството, вече сме се издължили на бюджета и до края на годината ще работим единствено за себе си. Затова символично се приема, че от този ден сме свободни от финансовите си задължения към държавата.

Датата е символична и показва кога бюджетът ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно иззето, и се изчислява не само в България, но и по света.

Българите ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги отменят в осем работни дни. Това са заложените в бюджета близо 2,7 милиарда лева помощ от Европейския съюз.

Най-много, 34 дни през годината, ще са ни необходими, за да попълним приходите от ДДС. За приходите от акциз ще са нужни 17 дни. 24 дни за социално и девет за здравно осигуряване. Държавните и общинските такси ще платим за седем дни.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Температурен рекорд в Хасково

публикувано на 24.02.20 в 19:39