Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалският дует Senza в София

3
Дует Senza
Снимка: programata.bg

Португалският дует Senza - Катарина Дуарте - вокал, и Нуно Калдейра - китара, които са пропътували 5 континента и са изнесли повече от 80 концерта по целия свят, ще представи музиката си и пред българска публика. Тази вечер от 19.30 ч. в София те представят втория си албум "Преди мусона", роден след последното им пътуване до Индия.

Катарина Дуарте от дуета се обърна специално с покана към слушателите на "Хоризонт":

„Ще донесем песни, в които разказваме за натрупаните впечатления. Ще се опитаме да разкрием смисъла на тези песни, защото пеем на португалски и може би не всеки ще ги разбира. Пътуванията променят начина ти на мислене, особено тези, които са по-вглъбяващи и вдъхновяващи. Надявам се да харесате песните ни и да пътувате заедно с нас по време на концерта ни в София“.

Senza са музиканти и пътешественици, които композират песни, вдъхновени от своите пътувания по света. Турнето за първия им албум "Плажът на независимостта" им носи голям успех. Катарина Дуарте и Нуно Калдейра дадоха специално интервю за предаването "Закуска на тревата".

"За нас няма нищо по-естествено от това да пътуваме и да пишем песни. Това не беше стратегия, не сме го планирали, просто се случи. Много щастлив съм, че можем да представяме музиката си по света и да бъдем тук в България. Това е, което обичаме да правим, разказа Нуно Калдейра.

Как започна всичко? Как се решихте на това пътуване в Азия, обикаляйки после още няколко континента?

"Преди 4 години прекарахме 3 месеца в Югоизточна Азия. Посетихме Китай, Виетнам,  Камбоджа и Тайланд. Това беше много специален момент за нас. Тогава с Катерина вече бяхме музиканти, но не знаехме, че искаме да пишем авторски песни до момента, докато не влязохме в музикален магазин в Сайгон и не излязохме от там с китара. Натрупахме много опит, свирейки с други хора и почувствахме, че искаме да пишем песни. Пътувахме с китарата  и беше прекрасно", допълни Нуно Калдейра

Катарина, разкажете тази история: във Виетнам сте, много е горещо и влизате в музикален магазин заради климатика. И това променя живота ви?

Да, истина е! Дали съм си представяла, че така ще стане - не! Просто искахме да се охладим, влизайки в този магазин, но всъщност това промени пътуването и живота ни. Нуно купи китара и започнахме да се запознаваме с много хора. Когато имаш музикален инструмент, общуването с хората става много по-лесно, защото привличаш вниманието. Започнахме да композираме, да свирим кавъри в някои хотели. Така започна голямата промяна. Денят, в който си купихме китарата промени живота ни. Започнахме да събираме идеи по време на пътуването и когато се върнахме в Португалия, погледнахме по-сериозно на авторските си композиции и ги записахме в студио, разказа Катарина Дуарте. 

За какво разказвате в песните си?

Те са за впечатленията ни от пътуванията, разказват за места и за хора, неща, които сме преживели, но пречупени през португалското светоусещане, заяви Нуно Калдейра.

Как пътуванията променят душата ви?

Всяко пътуване променя душите ни. Това зависи, разбира се, от емоцията, която влагаш. Търся промяната, искам да бъда различна след всяко пътуване, старая се да е така. Искам да се потопявам в местната култура, да опознавам хората, местната кухня и да трупам впечатления. Пътуванията променят начина ти на мислене, особено тези, които са по-вглъбяващи и вдъхновяващи. Оставяме се пътят да ни погълне, разказа Катарина Дуарте.

Как бихте описали стила на музиката, която правите? Наричате го "Лузофон синтез", термин, който се отнася и до португалско говорящите общества?

Това е израз, който създадохме. Смисълът, който носи е, че музиката ни е вдъхновена от португалски говорещия свят. Събрахме ритъм, мелодии, които идват не само от Португалия но и от Бразилия, Кабо Верде, Ангола, Мозамбик.

А къде се намира "Плажът на независимостта", както се нарича първият ви албум?

В Южна Камбоджа. Решихме да преведем наименованието на португалски. Прекрасно умиротворено място, за което знаят много малко хора. Гледката към морето,  към малките къщички в далечината, палмовите дървета с кокосови орехи,белият пясък...незабравимо е, допълни  Катарина Дуарте.

Сега представяте втория си албум: "Преди мусона", вдъхновен от пътуването ви до Индия. С какво той е по-различен?

Различен е, защото вече знаехме каква музика искаме да правим и бяхме убедени в сценария. Той беше вдъхновен от пътуване, което предприехме, за да презентираме първия си албум.  Посетихме няколко индийски града в щат Гоа, имаме песен, която се казва така. Индия е страна на контрастите, които провокират душата и емоцията си всяка секунда.Социалните различия са огромни и могат да бъдат усетени на улицата, навсякъде. Огромни храмове, богата култура, плодове, подправки, аромати - тази комбинация провокира душите ни.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия