Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

400 кандидати за евродепутати подкрепиха инициативата „Застанете зад почтеността“

Ваня Нушева - програмен директор на „Прозрачност без граници“.
Снимка: БГНЕС

Близо 400 кандидати за депутати в Европейския парламент подкрепиха инициативата на международната организация „Трансперънски интернешънъл“ - „Застанете зад почтеността – ангажимент за европейските избори през 2019“, съобщи пред БНР Ваня Нушева -  програмен директор на „Прозрачност без граници“.

Най-много са кандидатите от Франция, следват Португалия, Люксембург, Чехия, има вече изразена подкрепа и от кандидати в България, каза тя в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Целите на инициативата са постижими. Това са мерки, широко обсъждани в публичното пространство през последните години, обясни Ваня Нушева.

„Инициативата предвижда мерки в 4 насоки. На първо място – прилагане на върховенството на закона чрез създаване на постоянна система за наблюдение. Тя би следвало да включва оценка на риска за всички държави, въз основа на показатели, отчитащи системна корупция, степен на независимост на съдебната система, свобода на медиите и свободата на сдружаване… Такава система трябва да съществува, защото резултатите от нея засягат и финансите на общността“.

„Друга насока е предотвратяване на незаконно придобити пари в ЕС, като се предлага въвеждане на стандарти за т.нар. програмите „златна виза“… Купуването на гражданство в ЕС от корумпирани лица е практика, която трябва да бъде преустановена. Тази мярка би могла да се изпълни“, каза Нушева.

Третото предложение е инструмент за европейски ценности – то включва създаването на независим орган за спазването на етичните стандарти в европейските институции.

„Сега съществуват подобни комисии, но за отделни институции като Европейски парламент, Европейска комисия. Но на общоевропейско ниво недостатъчно адекватно са застъпени въпросът за конфликтът на интереси и начинът за осъществяване на други дейности от парламентаристи, експерти в ЕК, включително след напускане“.

„Важна насока е и прилагането на мерки за установяване на прозрачност в законодателния процес – това предложение също може да се реализира. „Трансперънски интернешънъл“ отдавна настоява да бъде осигурявана публичност на всеки, който е взел участие в законодателния процес. Необходимо е да е ясно какво е влиянието на лобистите върху законодателния процес“.

Ефективната защита на лицата, подаващи сигнали за корупция също е въпрос, стоящ на вниманието на „Трансперънски интернешънъл“ през последните години, каза програмен директор на „Прозрачност без граници“.

Ваня Нушева каза още, че са получили отговор от ЦИК на писмо по закона за достъп до обществена информация за наетите машини за машинно гласуване, но каза, че той е много общ и не дава възможност да се състави ясна и категорична оценка за цената, както и за мотивите за избор на процедура, при която машините се наемат, а не се купуват.

Цялото интервю с Ваня Нушева може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени