Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл отхвърли връзка с „Аферата Ибиса“

Дмитрий Песков
Снимка: архив

Кремъл обяви днес, че корупционният скандал с австрийската крайнодясна Партия на свободата няма нищо общо с Русия, предаде АФП.

„Това е инцидент, който няма и не може да има нещо общо с нас“, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в първи официален коментар за скандала, наречен от медиите „Аферата Ибиса“.

„Не мога да давам оценка на появата на това видео по никакъв начин, защото то не е свързано нито с Русия, нито с президента, нито с правителството. Не знаем коя е тази жена, дали наистина е рускиня, затова и тази история няма и не може да има нещо общо с нас“, подчерта Песков.

Седмица преди евроизборите германски медии публикуваха видеоклип, в който австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе (подал вече оставка и от двата поста – б.р.) обсъжда през 2017 г. с „рускиня“, латвийка по неговите думи, покупка на медийни активи с цел повлияване на изборите в Австрия.

Според една от версиите записаната със скрита камера среща е била капан за политика, който подкрепя отмяната на санкциите на ЕС срещу Русия.

Жената на записа, направен на испанския о-в Ибиса, се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе ѝ обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация.

Медии публикуваха и името на „рускинята“ - Алена Макарова. Руският бизнесмен Игор Макаров, сочен за неин „чичо“, категорично отрече родствена връзка и подчерта, че е едно дете в семейството си. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна