Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куче в чекмедже


Българският игрален филм „Куче в чекмедже“ излиза на екран през 1982 година. Режисьор на лентата е Димитър Петров, сценария е на Рада Москова. Музиката във филма е композирана от Борис Карадимчев.

Главната роля във филма се изпълнява от Веселин Прахов, който по цял ден стои сам вкъщи. Родителите му са разведени. Малкият Митко - Миташки живее при майка си, която трябва да ходи на работа. Като всяко дете той има нужда от внимание и приятели.

Митко - Миташки расте сам, с телевизията, по която постоянно излъчват кадри за последствията от ядрена война, маневри с бойни самолети и танкове. Между две телевизионни предавания самотното дете сънува своята единствена мечта - едно рошаво куче. Това е всичко, което иска да има.

Заедно с двама приятели Митко - Миташки купува за два лева и осемдесет стотинки и шест трамвайни билета кучето - Рошко. И понеже е общо притежание, то поред обикаля всяко едно от децата. Оттук нататък започват и белите, и бедите за Рошко, Митко, Андро и Стефан. Децата могат да жертват последните си стотинки и лакомства заради кучето, но възрастните не могат да пожертват спокойствието и суетата си. В сивите студени сгради няма място дори и за едно чекмедже, в което да се приюти Рошко…

Куче в чекмедже” (1982 г.) на режисьора Димитър Петров по сценарии на Рада Москова е един от най-хубавите български детски филми. Пет пъти е награждаван у нас и в чужбина. Отличен е с първа награда на Съюза на българските писатели през 1982 и Съюза на българските филмови дейци за детски филм и музика към филма.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени