Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В „Майчин дом“ ще се прилага най-съвременната технология за скрининг на рак на гърдата

Снимка: raknagurdata.com

„Майчин дом“ става сертифициран референтен център за Балканите за прилагането на най-съвременната технология за ранен скрининг на рак на гърдата, съобщават от болницата.

Модерната технология за изследване на рак на гърдата е полска научна разработка, която се основава на контактна термография с течни кристали или изследване на базата на температурните изменения на тъканта.

Изследването отнема няколко минути, а резултатите се анализират от изкуствен интелект, като позволяват да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза с размер от едва 3 мм, съобщават от болницата.

За целта трима български лекари от “Майчин дом“ посещават производствената база на технологията във Варшава, където обсъждат напредъка и приложението на метода.

Ръководството на болницата е прието в научния съвет на технологията, а болницата получи сертификат да анализира и провежда консултации, както и да дава експертни становища по резултатите от изследванията, направени във всички балкански страни.

Модерният метод трябва да бъде въведен като златен стандарт в изследването на рака на гърдата.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Болницата в Свищов е стабилизирана

публикувано на 24.01.20 в 16:52