Eмисия новини
от 15.00 часа

Красимир Грозев: Цената на Ф-16 е такава каквато е, политическа цена не съществува

Снимка: БГНЕС

„Цената на Ф-16 е такава каквато е, политическа цена не съществува. Единственият начин цената на изтребителите да бъде свалена, е да бъде направена някаква финансова еквилибристика, тоест част от нещата, които са ни нужни, да бъдат поръчани на по-късен етап“. Това заяви пред БНР Красимир Грозев от списание „Аеро“ по повод въпросителните около придобиването от България на Ф-16 блок 70 в рамките на модернизацията на родната армия.

„Има две цени, за които трябва да говорим – първата цена е, която американското правителство е дало в отговор на нашето запитване за даване на оферта. Там офертата е била за около 2 млрд. лева без ДДС. Когато нашата страна е поискала обвързваща оферта, е поискала и допълнителни неща. Така че сумата, която ще дойде от САЩ до три-четири седмици, ще бъде още по-висока – заради поисканите допълнителни неща и заради задължителен буфер, който се предвижда“, допълни Грозев в предаването „Нещо повече“.

„За да може една сделка да бъде по-лесно преглътната от данъкоплатците, цената ще бъде намалена, а след няколко години ще бъдат похарчени още пари, защото кой помни, нали, всяко чудо за три дни. Това нещо се прави в цял свят, предполагам, че ще бъде направено и при тази сделка. Неизбежно е“.

Красимир Грозев категорично отхвърли възможността България да се върне към „грипените“ на Швеция, защото:

„Обещано е на политическо ниво на САЩ, че България ще купи военни самолети от тях. САЩ ще си търсят това обещание, независимо кой е на власт“.

Интервюто с Красимир Грозев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от