Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват експрезидента на Украйна Порошенко за държавна измяна

Петро Порошенко бе президент на Украйна от юни 2014 г. до 20 май тази година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавното бюро за разследване на Украйна възбуди наказателно дело за държавна измяна срещу бившия президент Петро Порошенко по заявление на Андрей Портнов, предаде БГНЕС, цитирайки РИА Новости.

В съобщението на бюрото не се споменава името на Порошенко, а че е започнало разследване срещу висши държавни представители по сигнал на Портнов.

Портнов, който бе зам.-ръководител на администрация на бившия проруски президент Виктор Янукович, обяви, че е подал искане за разследване срещу Порошенко.

Става дума за събитията от ноември миналата година, когато кораби на украинския флот се опитаха да преминат от Черно море в Азовско море през Керченския проток и бяха задържани от руски граничари.

Портнов обвинява Порошенко във факта, че той, като държавен глава, е извършил предателство, като е изпратил моряци в Керченския проток.

„Президентът Порошенко се опита да въведе военно положение в страната. За това той пожертва граждани, украински моряци. Трябваше да осъзнае и да предвиди, че те поне ще бъдат заловени и че биха могли да умрат. Ние смятаме, че тези действия са извършени в ущърб на националната сигурност”, каза Портнов по телевизионния канал Newsone.

Освен обвинението в държавна измяна, делото съдържа и пледиране за „действия, насочени към насилствено изменение или премахване на конституционната система и към изземване на държавната власт” и „злоупотреба на служебно лице с власт или служебно положение”.

В утрото на 25 ноември 2018 г. два катера на украинския флот и влекач нарушиха държавната граница на Русия в Черно море и маневрираха опасно за няколко часа, без да отговарят на законовите изисквания на руските власти. Граничната охрана задържа корабите, за което трябваше да използват оръжия. По-късно всички бяха арестувани за незаконно преминаване на държавната граница на Русия.

Киевските власти обвиниха Москва в агресия и наложиха военно положение в десет региона, граничещи с Русия и Приднестровието в продължение на 30 дни. Този режим продължи до 26 декември.

Руският президент Владимир Путин подчерта, че граничните служители са изпълнявали задълженията си, а инцидентът в Керченския проток нарече предварително подготвена провокация, която Порошенко е използвал заради ниския рейтинг в навечерието на президентските избори.

Андрей Портнов е заместник-ръководител на президентската администрация на Виктор Янукович. Той напуска Украйна през февруари 2014 г., веднага след държавния преврат и оттогава живее в Москва и Виена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени