Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Манолова очаква депутатите да упражнят парламентарен контрол върху действията на изпълнителната власт

Проблеми с Търговския регистър обсъдиха омбудсманът и правосъдният министър

| обновено на 22.05.19 в 14:30
Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова и адвокати се срещнаха с правосъдния министър Данаил Кирилов и служители на Агенцията по вписванията във връзка с проблеми, които срещат при работата си с Търговския регистър.

Адвокати сезираха омбудсмана и поискаха тя да защити гилдията и клиентите им заради системни откази от страна на длъжностните лица от Търговския регистър. 

Агенцията твърди в своя позиция, че прави всичко възможно да бъде коректен партньор на адвокати и търговски дружества.

Омбудсманът се ангажира и с изготвянето на законодателни предложения, с които да се въведат ясни правила, които да водят до обезщетяване на вредите, претърпени от гражданите при неправомерни откази на длъжностните лица. 

По повод разговора за партийната субсидия и това, че вместо 11 партиите в парламента получават 13 лева, Манолова коментира:

"Очевидно става дума за нарушение на закона. Гражданите са ощетени с над 6 млн. лева. Текстовете на закона са ясни. Оказва се обаче, че партиите са получавали субсидия и за гласове, подадени за независими кандидати, за партии, които не са преминали 1-процентната бариера, а също и за протестно гласуващите граждани в квадратчето "не подкрепям никого". 

Манолова каза още, че въпреки че не е орган, който ще се произнесе кой е извършил нарушението, очаква освен проверката на прокуратурата народните представители също да упражнят своето правомощие на парламентарен контрол върху действията на изпълнителната власт, въпреки че са в деликатно положение.

Срещата продължава при този доста широк формат. 

Репортажа на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от