Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

"Косачи" на Елин Пелин посече много зрелостници, извежда в заглавие СЕГА. "Косачи" на Елин Пелин бе тазгодишната изненада за зрелостниците на матурата по български език и литература. 49-те хиляди абитуриенти избираха между есе или интерпретативно съчинение, а конкретната тема, върху която трябваше да разсъждават, бе "Реалност и измислица". Kоментарите за нея бяха, както винаги, в двете крайности - от "много добра" до "много сложна", а каква оценка ще донесе тя на всеки един от младежите ще стане ясно на 13 юни. Традиционно тестът бе генериран в 5:30 часа сутринта в просветното министерство - в последния възможен момент, за да няма изтичане на информация. Учениците решаваха тест от 40 въпроса под зорките очи на 10 500 квестори и 4000 видеокамери. Първият им модул бе от 30 въпроса със затворен отговор и продължи един час, също колкото и втория модул с 10 въпроса с отворен отговор. Третият модул (41 въпрос) бе 2 часа, в рамките на който зрелостниците писаха съчинение или есе върху "Косачи".

Общината най-сетне обяви финал на ремонта на "Графа" - 28 май, сочи СЕГА. Злополучният ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев" и на цялата т.нар. зона 2 в центъра на града трябва да приключи другия вторник - 28 май, съобщиха от Столичната община след запитване на „Сега". От „Московска" 33 поясняват, че 28 май е изчислен, като към първоначалния срок на договора с „Джи Пи Груп" – 300 календарни дни от 8 май м.г., се прибави времето, през което изпълнителят на проекта не е работил по уважителни причини. Това означава, че след вторник всички строителни дейности по „Графа", площад „Славейков", в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици", по пресечките „Любен Каравелов", „Шести септември" и т.н. трябва да са приключили и от сряда никакви майстори не трябва повече да се появяват на обекта. В противен случай съгласно договора кметът Йорданка Фандъкова би трябвало да глоби „Джи Пи Груп". Голяма част от трамвайното трасе продължава да е отделено от пътеките за пешеходците с т.нар. перки на акула. За тях бе решено да се заменят с чугунени колчета, което още не е направено. Продължава пренареждането на плочки и настилки на площад „Славейков". Там все още не е ясно и как ще бъдат разположени каменните пейки, които общината вече нарича „композиции за сядане", след като се оказа, че заради несполучливо проектантско решение има опасност те да бъдат поставени опасно близо до линиите. Граждани продължават да публикуват и снимки на зле ремонтирани участъци и вече рушаща се общинска собственост. От организацията „Спаси София" в понеделник призоваха за „незабавно преправяне" на участъците с лошо наредени настилки и за налагане на глоба за некачествено изпълнение на фирмата.

Столичната община ще лови нарушители в бус лентите с 40 камери, съобщава МОНИТОР. По информация на зам.-шефа на „Пътна полиция“ в София Любомир Костадинов те трябва да са готови до края на месеца. Досега контролът по бус лентите се осъществяваше само от катаджии, тъй като камерите за скорост не могат да се използват за подобни нарушения.Предвижда се новите устройства да снимат всички автомобили, а не само нарушителите. Снимките ще изпращат в КАТ, където ще се налагат глобите. По този начин ще има денонощен контрол. Глобата е 50 лв. Камерите ще бъдат монтирани на всяка от седемте отсечки за автобуси в столицата.

Входът ще избира процента сградна инсталация, пише ТРУД. Жителите на един вход ще могат да избират какъв процент да бъде делът на сградната инсталация, която плащат. Това предвиждат промени в Наредбата за топлоснабдяване, внесени, след като съдът миналата година отмени формулата за дялово разпределение. Процентът обаче може да варира от 20 до 40 на сто. Колко точно ще решава общото събрание на етажната собственост. За високи сгради, в които има отоплителни инсталации с повече от една зона с открито изпълнение по проект, общото събрание може да избере процентът за сградна инсталация да бъде различен за всяка зона. Обикновено делът на общите части е около 25-30% в една сграда, като в новите пада и до 10 на сто. Промените в наредбата предвиждат още да се монтират пломби на холендрите на връщащата линия от отоплителните тела във всички имоти. Така ще се ограничат кражбите на парно. Монтирането им обаче ще става само при желание на живущите в блока.

"Майчин дом” става референтен център за Балканите за рак на гърдата, четем в МОНИТОР. Трима български лекари проведоха работно посещение в производствената база на технологията Braster във Варшава, където обсъдиха напредъка и приложението на метода заедно с медицински специалисти от цял свят, отбелязва изданието. Технологията е полска научна разработка, която се основава на контактна термография с течни кристали. Изследването отнема няколко минути, а резултатите се анализират от изкуствен интелект, като позволяват да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза с размер от едва 3 мм.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна