Eмисия новини
от 13.00 часа

Британка и рапър от Тринидад и Тобаго, живеещи у нас, за предстоящия евровот

Джанин Вунчъ и Къртис Мелъди
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Великобритания гласува утре за своите представители в Европарламента. Право на глас имат и гражданите на Обединеното кралство, живеещи в България. Една от най-големите британски общности у нас е във Великотърновско. Театралната режисьорка Джанин Вунчъ и рапърът Къртис Мелъди от три години живеят във Велико Търново. Джанин е британка, а Къртис е от Тринидад и Тобаго. Тя е запазила британското си гражданство, а той е с български документи за самоличност. Докато режисьорката е политически активна и е категорична, че ще упражни правото си на глас онлайн за кандидатите на Великобритания за Европарламента, то карибският певец се интересува по-скоро от политиката в САЩ и родната си страна и е категоричен, че няма да гласува в неделя у нас за Европарламента.

Рапърът Къртис Мелъди идва в България преди 6 години. Води го музиката и любовта. 52-годишният мъж от карибската държава Тринидад и Тобаго е баща на пет деца, бивш капитан на нефтена платформа. Истинското му име е Джоузеф Къртис Мървин. Три десетилетия е бил моряк и споделя, че музиката винаги е била в сърцето му:

“Аз съм капитан на кораб от Тринидад и Тобаго. Много обичам музиката. Моята държава ми плати преди 6 години да отида в Англия, където пях с моята група и срещнах жена си, бившата ми вече жена. С нея дойдох в България, където правих концерти и останах. Занимавам се с музика. Живях в Полски Тръмбеш, а пред три години дойдох във Велико Търново“.

Театралната режисьорка Джанин Вунчъ идва в България от Лондон преди 12 години. Купува си къща и живее във великотърновското село Миндя, а в старата столица прави своя театрална школа в подножието на крепостта „Царевец“.

„Аз съм режисьор в театъра и операта. Правих център за театър и музика във Велико Търново, близо до Царевец – „Театър Надежда“. Аз харесвам България много, имам много приятели от България. Аз мисля, че Брекзит е лоша идея за много хора в Англия. Разбира се, има проблеми там. Има проблеми в България също, това е вярно. Половината от англичаните искат Брекзит, половината не искат Брекзит, затова има много проблеми там. Брекзит прави война, проблеми за хората там, за икономиката, за правителството, за бизнеса, за всичко“.

Според Джоузеф Къртис решенията на политиците в повечето случаи, какъвто е и Брекзит, носят само вреди за обикновените хора, защото създават по-скоро ограничения, отколкото свободи:

„Аз мисля, че това беше голяма грешка. Защото създава определено проблеми на хората сега и за бъдещето им. Не искам да се връщам във Великобритания. Политиците са необходимост за държавата. Ние се нуждаем от тях като общество, но аз не се интересувам  много от политика, няма да гласувам на изборите. Важно е правителството и политиците да не пречат на живота ми. Ние трябва да имаме стандарт за живот. Определено това е важно. Аз обичам България, аз съм законно пребиваващ тук. Аз харесвам да съм тук“.

Темата за европейските парламентарни избори не е безразлична за 65-годишната британска театрална режисьорка. Джанин Вунчъ няма да ходи до избирателна секция, предпочита да даде гласа си по интернет:

„Гласувам от Англия, от компютъра, онлайн. Ако аз дам вота си, моят интерес е екологията. Аз гласувам климатът, времето да бъдат по-добри, без газ за моите деца и внучки. Аз искам по-добра Европа, по-чиста Европа. Сега аз живея в България. 12 години това е мой дом. Аз искам България в Европа, аз мисля, че Европа е много по-добре за България. Хората тук имат по-добър живот в Европа и аз мисля, че за хората в Англия е по-добре в Европа. Ако всички работят заедно за по-добра идея, е по-добре по-голяма група “.

„Никой не може да ти каже къде отива, а само къде се надява да достигне“, казва Къртис Мелъди.

Интервютата може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Бус горя на бензиностанция в Хасково

Бус горя на бензиностанция в Хасково

публикувано на 10.12.19 в 12:36