Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтегляне на смартфоните на "Хуавей" от предстоящия старт на най-голямата 5G мрежа на Великобритания

Анонсираният по-рано смартфон на китайската компания "Хуавей" няма да бъде включен в стартирането през следващата седмица на мобилната мрежа от пето поколение (5G) на EE, най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство, съобщи в сряда "Файненшъл таймс".

Само седмица по-рано мобилният оператор EE, която е собственост на BT Group plc (бившата British Telecom), обяви, че ще предложи за продажба 5G смартфона на Huawei - Mate 20 X 5G, когато стартира на 30-и май обновяването на своята мобилна мрежа.

По думите на главния изпълнителен директор на EE Марк Алера компанията е "спряла" старта на 5G смартфона на "Хуавей" поради несигурността около включването на китайският технологичен гигант в "черния списък" на САЩ и последвалите ограничителни мерки от страна на "Гугъл", който поддържа операционната система на мобилните телефони.

Технологията на "Хуавей" обаче вече се използва от мобилния оператор EE за неговото 5G радио оборудване, като доставчикът на мобилни услуги отбеляза, че не е изправен пред никакъв натиск от страна на правителството на Великобритания да промени това положение.

По-рано днес стана ясно, че и големите японски мобилни оператори SoftBank Corp. и KDDI решиха да отложат датата на пускане на пазара на новия модел смартфон P30 на китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei).

Междувременно Би Би Си съобщи, че големият производител на микрочипове Arm Holdings, базиран във Великобритания, спира бизнеса с китайската "Хуавей", за да се съобрази с американските забранителни разпоредби.

Според видени от Би Би Си вътрешно фирмени документи компанията ARM е инструктирала служителите си да спрат "всичките действащи активни договори и всякакви предстоящи ангажименти" с "Хуавей" и дъщерните дружества на китайският технологичен гигант. Компанията ARM, която собственост на японския инвеститор Softbank, мотивира това свое решение във вътрешно фирмено известие в което посочи, че нейните чипове съдържат технология с произход от САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна