Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следизборно напрежение взе жертви в Индонезия

Джоко Видодо

Най-малко шестима души са убити, а 200 други са ранени при масови демонстрации срещу преизбирането на индонезийския президент Джоко Видодо, предаде Би Би Си.

Местната полиция потвърди броя на жертвите въз основа на съобщения от болници. Причината за смъртните случаи се разследва.

Шефът на националната полиция Тито Карнавиан заяви, че обществото не трябва да възприема органите на реда като отговорни за случилото се.

В някои райони на страната е наложено ограничение на социалните мрежи, за да не се разпространяват слухове. Карнавиан отрече негови подчинени да се използвали огнестрелно оръжие и призова към спокойствие.

Според властите протестите са планирани, а не спонтанни. Те смятат, че група провокатори стоят за насилието. „Мнозинството от демонстрантите са дошли извън Джакарта“, каза говорител на силите за сигурност.

Протестиращи се събират и днес в столицата. Недоволството им ескалира, след като стана ясно, че Видодо бие съперника си - бившия генерал Прабово Субианто, с 55,5%. Вотът бе на 17 март, а официалните резултати бяха огласени във вторник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна