Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънска опозиционна партия изпревари управляващите социалдемократи в анкета преди евровота

Снимка: europarl.europa.eu

Румънската опозиционна Национално-либерална партия (НЛП) е на първо място в предпочитанията на гласоподавателите, изпреварвайки управляващата Социалдемократическа партия (СДП), която отчита рекорден минимум в намеренията за вот, според проучване на института ИМАС, цитирано от в. „Адевърул“, предаде БТА.

Сондажът, осъществен в периода 2-20 май по поръчка на радио Европа ФМ, показва, че 28,5 процента от анкетираните са заявили намерение да гласуват за НЛП. Най-голямата опозиционна партия отчита нарастване с близо 3 процентни пункта спрямо април, когато е имала 25,6 процента.

На второ място с 21,1 процента е СДП, която запазва тенденцията за спад на намеренията за вот. На трето място, със съществено увеличение спрямо миналия месец, е Алиансът на Съюз за спасения на Румъния (ССР) и партия ПЛЮС, който има 19,6 процента. Партията Про Румъния на бившия премиер Виктор Понта е на четвърто място с 9,9 процента.

Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) на Калин Попеску Таричану получава 9,8 процента от намеренията за вот, а Партия Народно движение (ПНД) на бившия президент Траян Бъсеску - 6,2 процента. За Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) са заявили, че биха гласували 3,8 процента от анкетираните.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна