Eмисия новини
от 09.00 часа

Даден беше ход на делото срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров

| обновено на 23.05.19 в 18:51
Снимка: БГНЕС

Година след като отхвърли първия обвинителен акт, Специализираният съд даде ход на делото срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров. Според прокуратурата, заедно с още двама души, той е ощетил държавата с 24 милиона лева чрез отдаване на "Мини Бобов дол" под наем през 2006 година.

Преди година Специализираният съд върна делото на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. В редактирания вариант на обвинителния акт енергийният министър от кабинета "Станишев" вече има съучастници  - бившата му заместничка Ана Янева и бившият шеф на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов, а щетата от неизгодния договор за отдаване под наем на дружеството е скочила три пъти.

Четири часа продължиха днес споровете между прокуратурата и защитниците на тримата подсъдими за качеството на новия обвинителен акт.

Въпреки че прецени като недостатъчно конкретизирани обвиненията на Овчаров, Янева и Стефанов, Специализираният съд реши, че това не е основание за второ връщане на делото. Съдът допусна и граждански иск от страна на "Мини Бобов дол" в размер на 29 милиона лева.

Ако подсъдими и защитници не обжалват съдебното определение или ако го обжалват, но Спецапелативният съд го потвърди, първите разпити по делото трябва да започнат точно след месец.

По делото има 57 свидетели.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от