Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици пяха „Върви, народе възродени“ в Плевен

Снимка: БТА, архив

В Плевен стотици ученици, учители, студенти и граждани се включиха в празничното шествие, което премина по централните улици на града. Над 300 певци от 11 хора ще изпълнят химна „Върви, народе възродени“ на площад „Възраждане“.

Венци и  цветя в знак на признателност плевенчани поднесоха пред барелефа на светите братя Кирил и Методий. Отличие на общината за колективен принос към духовният живот на Плевен получава драматично-куклен театър „Иван Радоев“, който отбелязва сто години професионален театър.

Сред отличените с индивидуална награда е и актрисата Мария Калъпова, една от любимките в града, изиграла десетки роли за малки и големи на сцената на театъра.

„Признанието за театъра за тези сто години театър аз посвещавам на всички, благодарение, на които има плевенски театър сто години от нейния създател Александър Гюров до последния  технически работник. Посвещавам я на най ценния за мен човек, човека, който ме научи да бъда това, което съм, посвещавам я на Бебо Домусчиев. За мене би било гордост, ако някога има млад артист в този театър и помни Мария Калъпова. Нищо няма смисъл, ако няма приемственост“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна