Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Яна Боянова: Да пишеш е друг тип отговорност към думите

Яна Боянова
Снимка: Личен архив

„Винаги ми е било уютно около думите. Да пишеш е друг тип отговорност към речта, към словото, към думите. Днес образът измества думите. Има един феномен на бързо остаряващите думи - думи, които за нашето поколение са били ясни, а за днешните деца те вече губят смисъл или не познават тяхното значение. В света, в който картинката доминира и се налага т. нар. „клипово“ мислене, това да внимаваме как изписваме всяка дума и как разказваме една история, е голямо предизвикателство“. Това каза в рубриката „От другата страна на радиото“ в предаването "Хоризонт за вас" Яна Боянова, редактор в сайта на БНР.

„Да направиш картинка в звука е най-хубавото в радиото“, сподели още тя в предаването „Хоризонт за вас“.

Според Яна Боянова във времената на фалшиви новини е много важно да задържим нивото и разказът да бъде ценен с това, с което е бил ценен и някога. Светът, откакто съществува, има потребност от разкази, от разказване.

„Сайтът на БНР е мястото, където аз мога да развивам способността да разказвам“, уточни тя.

Яна Боянова е завършила право, но попада в Радиото.

„Творческото начало надделя. Винаги съм имала желание да се занимавам с по-творчески неща“, каза тя и добави:

„Правото те форматира, то дисциплинира ума, прави те по-прецизен, учи те да работиш с детайла, което като умение, пренасяйки го в репортерската работа и сега в писането на текстове, много ми е помагало“.

Яна е редактор на няколко поредици детски книжки в едно ново издателство.

„Те имат идеята да запазим нивото на детската книга добро. Да направим добра симбиоза между илюстрация и добър текст. Да бъдат познавателни и да имат добавена стойност за децата. ... Там думите не остаряват толкова бързо“.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Яна Боянова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Когато медиите онемеят

публикувано на 26.02.20 в 15:25