Eмисия новини
от 08.00 часа

Министерството на икономиката и китайската провинция Хайнан договориха меморандум за сътрудничество

Снимка: Министерство на икономиката

Министерството на икономиката и китайската провинция Хайнан ще подпишат меморандум за сътрудничество, съобщиха от пресслужбата на икономическото министерство. Министър Емил Караниколов е разговарял със Сяо Дзие, председател на Асоциацията на Хайнан за приятелство с други страни. На срещата е присъствал и посланикът на Китай в България Дун Сяоцзюн.

Министър Караниколов изтъкнал задоволството от отличните икономически взаимоотношения между България и Китай и рекордния стокообмен за миналата година, като изрази увереността си, че през 2019 г. търговските показатели между двете страни ще бъдат още по-добри. Той подчертал също така възможностите, които нашата страна може да предостави за инвестиции в индустриалните зони, високотехнологичните паркове и сътрудничество в научно-изследователската дейност.

От своя страна Сяо Дзие представил политиката на централното китайско правителство за развитие на Хайнан, която е най-младата китайска провинция, като широкообхватна пилотна зона за свободна търговия, постепенно изграждайки „свободно търговско пристанище с китайски характеристики“. Основните стълбове в развитието на Хайнан ще бъдат туризмът, модерните услуги и високо-технологичните индустрии.

Министър Караниколов получил покана за участие в Международния икономическия форум в Хайнан, който ще се проведе през март следващата година.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от