Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е ден за размисъл преди утрешния евровот

| обновено на 25.05.19 в 15:55
Снимка: БГНЕС

В страната започна подготовката на изборните секции за утрешния вот за Европейски парламент. След като секциите бъдат запечатани, те ще бъдат предадени за охрана на полицията и ще бъдат отворени утре сутринта – в началото на изборния ден. Днес е ден за размисъл преди утрешния вот, с който ще бъдат избрани 17-те български представители в Европейският парламент. 11 661 са избирателните секции в страната, които ще бъдат подготвени за гласуването.

Забрани за политическите субекти и социологическите агенции действат в днешния ден за размисъл. Говорителят на ЦИК Таня Цанева:

"Не може да се извършва политическа предизборна агитация. Не може, под каквато и да е форма, социологическите агенции да обявяват и разпространяват в медиите допитване до общественото мнение, както и някакви предварителни резултати".

Подготовката за вота днес е свързана с оборудването на изборните помещения с изборните книжа, които секционните комисии ще получат от районните. Следва да се обособят така наречените "тъмни стаички" за гласуването с хартиените бюлетини, а в 3000 секции или във всяка четвърта също днес ще се монтират и машините за гласуване: "Те трябва да бъдат тествани, да се извадят нулеви протоколи, за да може да се осъществи изборния ден без проблеми и спокойно. Всички секционни избирателни комисии, в които има машинно гласуване, те преминаха вече обучение с реална машина".

МВР поема от тази вечер охраната на секциите. Сигнали за нарушения могат да се подават в ЦИК и в районните избирателни комисии: "В зависимост от тежестта на сигнала или жалбата, когато комисията прецени, ние също препращаме по компетентност на прокуратурата".

Кметовете по места решават дали да забранят продажбата на алкохол днес и до края на утрешния изборен ден.

Българските граждани, които са извън страната за почивните дни, ще могат да гласуват утре на изборите за Европейски парламент в секциите в чужбина. 

Всички секции в чужбина са готови да посрещнат избирателите, съобщиха от Министерството на външните работи. 191 са избирателните секции зад граница. Изборните материали са пристигнали в 190 секции и пътуват към последната – в Техеран. Денят на вота извън страната започва в 7 часа местно време и приключва в 20 часа. Пълният списък с адреси  на всички избирателни секции може да се намери на интернет страницата на външното ведомство.

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни, информират от Централната избирателна комисия. За евровота в Гърция ще бъдат разкрити 13 секции – 3 секции в Атина, ще може да се гласува и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неамодания, в Никити и на остров Родос. Четири ще бъдат изборните секции на остров Крит.

В Турция местата за гласуване са 4 – в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласува в посолството в Букурещ. В Северна Македония – в Скопие, а в Сърбия – в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш. По 24 избирателни секции ще има във Великобритания и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция.

От ЦИК напомнят, че дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност – лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от условията обаче е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца.

Избирателите в Латвия, Малта и Словакия могат да отидат до урните днес, за да гласуват за свои представители в Европарламента. В Чехия е вторият ден от гласуването на изборите, които в целия Европейски съюз се провеждат в периода от 23-ти до 26-и май. Във Великобритания, Холандия и Ирландия вече упражниха правото си, а най-много държави ще проведат вота в неделя.

От гласуващите днес държави единствено Словакия ще има още един допълнителен евродепутат след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Въпреки че в самата Великобритания изборите се проведоха, резултатът ще бъде обявен в неделя – след края на евровота навсякъде. Вотът в Ирландия, който се проведе вчера, съвпадна с оставката на британския премиер Тереза Мей, което според анализаторите не изключва да е променило решението на ирландските избиратели. Кампанията там бе посветена основно на Брекзит, тъй като въпросът с границата със Северна Ирландия е изключително чувствителен. Според прогнозни данни в Ирландия, след гласуването, начело е партията на премиера Лео Варадкар.

В Чехия продължава двудневното гласуване. Анализаторите не изключват интересен развой на вота в Латвия, където през октомври миналата година в парламента влязоха три нови партии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна