Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Реформата на ЕС е неминуема

Весела Чернева
Снимка: БНР

Реформата на ЕС е неминуема, заяви пред БНР Весела Чернева – директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

„Тихото мнозинство, проевропейското мнозинство в страните-членки трябва да си даде сметка, че, за разлика от предишни години, тези избори ще бъдат моментът, в който Европа ще реши накъде да тръгне. Ако дадем това решение в ръцете на крайни, маргинални партии и групи, то тогава толкова по-зле за нас и за един проект, който съществува благодарение на поддръжката именно на тази проевропейска среда. …Ако традиционните партии си мислят, че те могат просто да направят една малко по-широка коалиция, за да съберат мнозинство в ЕП и да продължат да карат по стария начин, това следващия път именно проевропейците няма да им простят“.

Това, което европейците търсят, може да се обобщи в 3 основни линии, посочи Чернева в интервю за предаването „Събота 150“:

„Едната е – да запазим свободите – на пътуване, на търговия, на работа. Втората е – искаме повече сигурност и отбрана. Третото – европейците искат повече кохезия. Това са много трудни задачи, но това е задачата на политиците“.

По думите ѝ, има много голяма подкрепа за ЕС, но тя върви заедно с огромно притеснение на хората за бъдещето на Съюза:

„Нашата анкета обхваща 14 страни-членки, над 50 хил. души. Повече от половината от тях смятат, че ЕС би могъл да се разпадне до 10 години, ако не се вземат мерки. Хората разбират, че опасността е голяма. Тук разделение Изток – Запад – Север – Юг няма“.

Весела Чернева коментира и темата „Брекзит“ на фона на предстоящите европейски избори.

„Останаха две опции на масата – твърд Брекзит или втори референдум. Това е основният въпрос – накъде ще тръгне Великобритания“.

Време за преговори с британците ще се намери, въпросът е кой ще ги води, изказа мнение тя и продължи

„Вторият въпрос е как единството на ЕС ще продължи да бъде поддържано по този въпрос, ако има много други проблемни неща, по които ЕС не може да се договори. Това, с което в момента ЕС е истински силен, е, че има един ясен фронт от 27 страни-членки, които гласуват като една по отношение на Брекзит. Дали този фронт няма да стане по-хлабав и няма да е по-трудно да бъде запазвано това единство“.

Ако видим голямо присъствие на евроскептични и антиевропейски партии в ЕП, то тогава наистина може да се стигне до много бавно, трудно, мъчително избиране на шефовете на основните институции на ЕС, прогнозира Весела Чернева и добави:

„Блокира ли се този процес, не може да се назначи ЕК, не могат да се изберат председатели на комисиите в ЕП, въобще дейността на основни звена може да бъде замразена поне на високите нива. Участието на Великобритания в тези избори има значение, защото групата на антиевропейските партии, благодарение на г-н Фараж, ще нарасне и то не незначително. Другият проблем е, че ако се стигне до такова мъчително избиране, особено на председател на ЕК и ЕП, можем да видим и много трудности в приключването на Брекзит, т.е. да се окаже така, че и европейските институции вече не са толкова добри партньори в тези преговори“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени