Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Джеймс Пардю: Тръмп вече носи клеймото, че е "руският кандидат"

Надявам се ерата "Тръмп" да свърши след изборите, каза още Пардю

Джеймс Пардю
Снимка: БГНЕС

Насред поредния, може би най-драматичен до момента епизод от сагата Брекзит, в Лондон на официално посещение в началото на юни се очаква президентът на Съединените щати Доналд Тръмп. С цялата си фамилия той ще бъде на банкет при кралицата, ще пие чай с престолонаследника и ще се срещне с премиера Тереза Мей, която призна, че се е провалила в политиката, по-конкретно в изпълнението на волята на крехкото мнозинство от референдума за Брекзит и е на път да напусне поста си.

Самият Тръмп все повече се приближава към подобно предизвикателство – президентските избори в Съединените щати догодина. Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър от разследването за предполагаем сговор на Тръмп с Русия на предишните избори разочарова опонентите на президента. Но все още има потенциал да изиграе полагащата му се, според тях, роля. Във всеки случай Тръмп вече носи клеймото "руския кандидат", според дългогодишния американски военен и дипломат Джеймс Пардю – бивш посланик в България.

„Докладът на Мълър беше много ограничен в правния си обхват и има доста тесен подход. Специалният прокурор не пое никаква лична отговорност и не даде конкретно мнение дали е имало възпрепятстване на правосъдието. Детайлите на доклада показват ясно, че президентът е направил тъкмо това, но Мълър остави на Конгреса да го констатира. Той заключава още, че Тръмп не е нарушил закона, сътрудничейки си с Русия, въпреки безпрецедентните за такава кампания контакти с руснаците и съкрушаващите доказателства за тяхна намеса в американските избори, включително предоставянето на руското разузнаване от страна ръководителя на кампанията на Тръмп на данни за политическите партии в Америка“, коментира той.

Според него демократите в Конгреса наистина искат да поемат щафетата от Мълър:

„Те правят две неща. Разследват отделните елементи от доклада и се опитват да направят така, че Мълър да даде показания. Но най-важното в цялата работа е, че Мълър не разследва финансите на Тръмп – по никакъв начин и под никаква форма. За мен това е голяма грешка. Защото беше пренебрегнат най-важният досега въпрос пред националната сигурност на Съединените щати. А този въпрос е дали американският президент е компрометиран финансово или по някакъв друг начин от враждебна външна сила, каквато е Русия. Сега, когато Конгресът обръща внимание на финансите му, той им се противопоставя на всяка крачка. Опитва се да блокира разследванията. Но мисля, че ще излезе наяве, че е компрометиран. Съдилищата не са на страната на Тръмп и необходимата информация ще бъде предоставена на комисиите в Камарата на представителите. Когато това се случи, ще стане много интересно“.

„Трябва да признаем, че Путин е открил слабото място на капитализма и демокрацията – това е корупцията. И се възползва от това навсякъде – не само в Съединените щати. Руснаците компрометират политици и в цяла Европа. Те са зад всички онези, които се противопоставят на приемането на бежанци например“, коментира Джеймс Пардю.

Републиканската партия, която контролира Сената, е твърдо зад Тръмп, подчерта той и добави, че и без неоспорими доказателства за престъпление е малка вероятността да се стигне до отстраняването на президента от поста му.

"Тръмп е слаб президент – въпреки напереността му и откровените му лъжи. Надявам се ерата "Тръмп" да свърши след изборите", каза още Пардю.

„Потресаващо е, че Тръмп е враждебен към нашите приятели, а е мил към враговете ни и към тирани като Путин, Дутерте, Ердоган в Турция и онзи човек в Унгария. Руснаците използват ефективно влиянието, което имат, за наша сметка. То в по-голямата си част е прикрито в интернет. Но това по-скоро се дължи на нас самите, отколкото е руски успех. Дано това се промени бързо, когато преодолеем тази хаотична ситуация в Съединените щати“.

Той е скептичен, че ще се стигне до война срещу Иран:

Досега публично не са представени достатъчно доказателства, за да се оправдае военен сблъсък с Иран. Това може и да се промени, но поне в някои кръгове в Пентагона има голяма загриженост. Опасяват се, че съветникът по националната сигурност Джон Болтън се опитва да провокира Иран към някаква ситуация като Тонкинския инцидент по време на войната във Виетнам. Болтън беше твърдо за злополучната втора война в Ирак, от която понесохме тежки поражения, включително убитите там българи, по времето, когато бях посланик в България. Притеснявам се, че Болтън може би тласка един слаб президент в ситуация, в която дори той не иска да попадне. Но ще трябва да се потрудят много, ако ще търсят оправдание за военна операция. Трябва и да си дадат сметка, че тя би била едностранна. Европейците не дават знак, че биха се включили. Значи Болтън и президентът биха действали сами в Близкия изток. А това е доста рискована работа. Защото и ние, и много други могъщи страни са разбирали в миналото, че необмислено въвличане в Близкия изток не води до добро“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от