Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна кампания за читалището в Самоводене

Преди няколко години от читалище „Извор“ в Самоводене са изпратили искане до Министерството на културата с план-сметка от 100 хил. лв. за ремонт на сградата.
Снимка: Здравка Маслянкова

Читалищните дейци във великотърновското село Самоводене започнаха благотворителна кампания за набиране на средства за ремонта на местното читалище. Културната институция е в окаяно състояние. Покривът тече, прозорците са изпочупени, няма отопление. 

Преди няколко години от читалище „Извор“ в Самоводене са изпратили искане до Министерството на културата с план-сметка от 100 хил. лв. за ремонт на сградата. Получили отговор, че сумата не може да бъде осигурена.

От наводнения театралната зала е останала без паркет, покривът на читалището може да падне, поясни читалищният председател Рена Дрангюлева:

„Щетите са много, авансцената, която е бивша оркестрина, беше затворена с едни дървени платна, които пропаднаха. Големият покрив, който е над самата сграда, има греди, които са на път да се счупят и трябва тях да отремонтираме, защото, ако две такива поддадат, ще рухне целият покрив“.

За най-неотложните ремонти трябват поне 20 хил. лв., посочи Дрангюлева. Парите се събират с благотворителна кампания. Тази година Самоводене чества 125 години театрално дело, в селото има четири театрални състава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!