Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите за наследник на Тереза Мей вече са осем

| обновено на 26.05.19 в 12:00

Министърът на околната среда на Великобритания Майкъл Гоув обяви днес, че ще се включи в надпреварата за нов лидер на торите, отправяйки предизвикателство към бившия си съюзник в Брекзит лагера Борис Джонсън. Това означава, че две от основите фигури на кампанията за отцепване от ЕС ще се борят за правото да довършат процеса.

Гоув и Джонсън се изправиха един срещу друг по време на съревнованието за лидер на торите през 2016 г., което бе спечелено от Тереза Мей.

Дотук кандидатите за нов председател на Консервативната партия са вече осем.

По-рано бившият председател на Камарата на общините на британския парламент Андреа Ледсъм потвърди, че ще участва в надпреварата за мястото на премиера Тереза Мей. В сряда тя подаде оставка заради несъгласие с подхода на правителството за Брекзит. С нея кандидатите да заменят Мей станаха общо седем, след като малко преди това в надпреварата се включи и бившият министър за Брекзит Доминик Рааб.

В статия за вестник „Мейл он Сънди“ Рааб пише, че за да бъде доведено излизането на страната от Европейския съюз до успешен край, са необходими дисциплина и фокус и отбелязва, че той разполага с необходимия опит.

Кандидати са още настоящият и бившият външен министър Джереми Хънт, министърът на здравеопазването Мат Хенкок, този на международното развитие Рори Стюърт и бившият министър на труда Естер МакВей.

Тереза Мей обяви, че ще се оттегли от поста си на 7 юни, но ще продължи да бъде министър-председател, докато тече надпреварата на мястото ѝ. Очаква се наследникът ѝ да стане ясен в края на юли.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна