Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разследва кмета на Божурище, на прицел е и следовател от НСлС

Невинен съм, каза кметът на Божурище Георги Димов

| обновено на 28.05.19 в 19:23
Снимка: БГНЕС
С белезници и обграден от служители на Антикорупционната комисия кметът на Божурище Георги Димов беше изведен от сградата на общината. Кметът и неговата заместничка Габриела Дончева бяха задържани заради сделки за общински имоти на занижени в пъти цени. Той се надява, че разследването ще покаже, че съмненията на Спецпрокуратурата са една голяма грешка:

"Невинен съм", каза кметът от ГЕРБ Георги Димов. Разследването срещу себе си той обясни с действия на опозицията срещу един успешен кмет.

"Вярвам изцяло на държавата и на всяка една институция, която ще извършва проверката. Моята молба е максимално бързо да приключи всичко, да установи моята невинност и разбира се да се залавям за работа, защото изключително много работа ме чака тази година. Един успешен кмет, като мене, който за четири години променя цяла община, опозицията, като действие, може да приложи единствено това, но нямам притеснения".

Спецпрокурори, служители на Антикорупционната комисия и СДВР влязоха по-рано в Общината в Божурище във връзка с разследване на длъжностно престъпление на кмета Георги Димов. Заради операцията Общината не работи с граждани и вероятно ще остане затворена до края на деня, докогато се очаква и да продължат процесуално-следствените действия – обиски в самата сграда, претърсвания и изземвания, включително и на други адреси, лични обиски. Провеждат се разпити на свидетели. 

На прицел освен кмета Георги Димов е неговият заместник и още един служител на Общината. Те са в сградата, но все още не са обвинени. Очаква се това да се случи до края на деня, както се очаква и да стане ясно дали прокуратурата ще иска постоянен арест за тримата.

Разследването е за продажба на четири общински имота, вместо на пазарна стойност от 8 млн. лева, за 160 000 лева -  на три фирми, свързани с хора от общинската администрация, едно от които се свързва с бащата на кмета на Божурище, а четвъртият имот -  на висш магистрат от Националната следствена служба. Подробностите за схемата съобщи лично заместник главният прокурор Иван Гешев, а около Община Божурище имаше масирано присъствие на служители на Антикорупционната комисия, Спецпрокуратурата и даже маскирани лица от звеното за съдебна защита.

По-интересен е случаят с имот, който, по думите на Иван Гешев, "е продаден на висш магистрат, следовател от Националната следствена служба". Зам. главният прокурор не даде повече подробности за кого става дума, но каза, че това е отделна линия, по която разследващите ще работят.

Информацията е подал председателят на Общинския съвет.

"Планирането не е според местни и всякакви други избори. Тези избори, които минаха, минаха  европейски, даже не са и за местни. Очаквам всякакви спекулации в тази насока - защо сега, защо преди, защо от тази партия, а не от друга партия, това вече е обикновено и съм свикнал с него. Нормална ситуация", коментира Гешев.

Заместникът на Сотир Цацаров за пореден път се възмути, че въпреки честите акции в малки и големи населени места, случаите със злоупотреби продължават и предупреди, че с тези случаи вече се занимават Спецпрокуратурата и Антикорупционната комисия и всякакви местни зависимости, за каквито всички знаели, вече не могат да спасят никого.

Освен представители на Спецпрокуратурата, както и служители от СДВР, които са отцепили района, в Божурище има и представители на Прокурорското бюро за защита на свидетели, като някои от хората, които напускат Общината, се движат с такива маскирани служители – вероятно заради показанията, които ще дават. 

Подробности около финала на акцията ще има по-късно. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна