Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природонаучният музей кани децата на изследователска ваканция

Кой е най-големият бръмбар в света? А кое е най-силното животно? Живели ли са някога по днешните български земи динозаври? Има ли такива животни, за които дори мама и татко не са чували? Отговорите на тези и много други въпроси децата ще могат да научат в лятната „Изследователска ваканция в музея“. Тя ще се проведе в едно вълшебно и неудържимо притегателно за децата кътче в столицата – Националния природонаучен музей, най-стария музей в България, който навърши 130 години от създаването си!



Там, в царството на хилядите препарирани животни, сред които бели мечки и черни пантери, ягуари, папагали ара, бръмбари и пеперуди от Лапландия и Хималаите, и дори отдавна изчезнали животни, като каролинския папагал, вкаменелости, разни минерали и даже късче от Луната, малките любопитковци ще научат много интересни неща за растителния и животинския свят от увлекателните разкази на учени-изследователи, работещи в музея.



Ваканцията се организира за деца на възраст от 8 до 13 години в дните от 3 до 28 юни – всяка седмица от понеделник до петък. Там ще ги очакват целодневни занимания, свързани с опознаването на природата, като срещите с изследователите ще се редуват с игри. Темите са разработени така, че да не затрудняват децата и да са им интересни. Те са изцяло съобразени с тяхната възраст, уверява екскурзоводката Веселина Чирова:

Темите ще бъдат много разнообразни. Някои от тях ще са в две части, но като цяло сме направили така, че да не се повтарят. Ще има теми за земноводни, влечуги и паяци, за животните в киното, тъй като някои от нашите учени се занимават и с това. Ще има срещи и с живи животни.



Изследователските ваканции в Националния природонаучен музей всъщност вече са се превърнали в традиция. Учените имат голям опит в общуването с децата и наистина умеят да представят своите обширни познания в областите, в които работят, така, че да провокират децата, да ги накарат не само да задават въпроси, но и да търсят отговори, да спорят, и изобщо – да се чувстват с тях като равни, споделя Веселина Чирова:

Децата винаги взимат участие в дискусиите и се получава интересно. На тази възраст те са изключително любознателни, а нашите учени им обясняват на напълно разбираем език всичко, което ги интересува.



А децата, с техните непредубедени и открити за света умове, искат да знаят наистина всичко. Но, разбира се, имат си и любими теми:

Тези, които са им най-интересни, са свързани с животните, които участват в киното. Сред любимите на децата теми са също насекомите, земноводните и влечугите, – изрежда Веселина Чирова и допълва: – Тази година ще имаме и две теми за растенията. Ще говорим за орхидеите с Ирина Герасимова, която е ботаник. Ще има и тема, посветена на храстите и дърветата около нас. Ще излезем с децата навън и те ще могат да се запознаят с някои видове.



Още след първото занимание децата си тръгват от музея, заредени с много впечатления и положителни емоции, и с нетърпения чакат следващия ден с новите срещи в музея и вълнуващите истории за диви животни и загадъчни растения, твърдят родителите им. А кой знае, за някои от тях това може да са първите стъпки към бъдещата професия?

Снимки: nmnhs.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна