Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаред Кушнер търси още подкрепа за близкоизточния мирен план на Тръмп

Доналд Тръмп и Джаред Кушнер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът и зет на американския президент Доналд Тръмп Джаред Кушнер е начело на американска делегация, която замина за Близкия изток, за да търси подкрепа за план на САЩ за разрешаване на близкоизточния конфликт, предаде Ройтерс.

Кушнер, посланикът за Близкия изток Джейсън Грийнблат и спецпредставителят за Иран Ави Берковиц ще посетят Мароко, Йордания и Тел Авив. В Ерусалим ще пристигнат в четвъртък.

След това Кушнер ще се присъедини към Тръмп в Лондон, където президентът ще е на държавна визита следващата седмица.

Посещението е сходно на това, което Кушнер и Грийнблат предприеха през февруари в страни от Персийския залив, за да търсят подкрепа за икономическата част от близкоизточния мирен план.

Представител на Белия дом заяви, че обиколката има за цел и да набере подкрепа за конференцията на 25-26 юни в Манама, Бахрейн, на която Кушнер ще разкрие първата част от дългоочаквания план на Тръмп за мир между израелци и палестинци.

Наричан от американския  президент „сделката на годината“, планът ще насърчи инвестиции в Западния бряг и Ивицата Газа от арабските страни донори преди да се заеме с политически проблеми в сърцето на конфликта.

Палестинските лидер са критични към идеята. Саудитска Арабия и ОАЕ пък заявиха, че ще участват в конференцията. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна