Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отлага въвеждането на нови, по-строги санкции спрямо Иран

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е решила да отложи въвеждането на допълнителни санкции, насочени към нефтохимическата промишленост на Иран, в опит да облекчи "напрежението, което заплашва да излезе извън контрол", съобщава в петък "Уолстрийт джърнъл", цитирайки неназовани източници, запознати с въпроса.

Според същите източници Министерството на финансите на САЩ е планирало нови, по-строги санкции спрямо Техеран, които да влязат в сила до края на май. Смята се, че тези наказателни мерки все още могат да бъдат приведени в действие и да съдържат подробна листа от компании, базирани в Иран, които ще бъдат включени в т.нар. "черен списък", забраняващ им да правят бизнес с други компании.

Решението на Вашингтон идва в момента, когато САЩ разгорещиха реториката спрямо Иран, обвинявайки Техеран в саботаж на саудитски петролни танкери в Персийския залив, като в същото време американците увеличиха военното си присъствие в региона.

Техеран пък отговори на тези нападки като обяви по-рано този месец, че ще се оттегли частично от Съвместния цялостен план за действие (JCPOA) от 2015-а година, известен като иранското ядрено споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!